Volkswagen će možda morati smanjiti broj radnih mjesta ako koronavirusna pandemija ne bude stavljena pod kontrolu, jer proizvođač automobila troši oko 2 milijarde eura sedmično, rekao je izvršni direktor Herbert Diess.

Diess je ispričao da njemačka firma, koja zapošljava 671.000 ljudi širom svijeta, trenutno nema nikakvu prodaju izvan Kine, i traži načine za nastavak proizvodnje i na drugim mjestima a da pritom ne ugrozi svoje osoblje.

– Moramo preispitati proizvodnju. Disciplina kakvu smo imali u Kini još nemamo na našim njemačkim lokacijama – rekao je.

Potražnja u Kini ponovo raste, ali proizvodnja je tek na pola nivoa od prije krize, rekao je.

– Samo ako stavimo problem pod kontrolu, poput Kine, Južne Koreje ili drugih azijskih država, tada imamo šansu da kroz krizu prođemo bez gubitka radnih mjesta. To zahtijeva vrlo oštru intervenciju – rekao je Diess.

Volkswagen, najveći svjetski proizvođač automobila po prodaji vozila, ima 124 tvornice širom svijeta, od kojih je 72 u Evropi, odnosno 28 u Njemačkoj. Kompanija je obustavila proizvodnju u Evropi početkom ovog mjeseca zbog pandemije.

Volkswagen traži načine za nastavak proizvodnje s radnicima koji bi održavali sigurnu udaljenost jedni od drugih, uz pojačanu higijenu i dezinfekciju, rekao je Diess.

Uprkos tome što nema prihoda izvan Kine, Volkswagen ipak mora pokriti visok nivo fiksnih troškova od “oko 2 milijarde eura sedmično”.

Proizvođač automobila, koji posjeduje marke Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Porsche, Seat i Skoda, lani je prodao 10,96 vozila. Izrađuje i motocikle Ducati, kao i kamione MAN i Scania.

(BiznisInfo)