Vlada TK osigurala je milion KM za ovu godinu za jednokratne novčane pomoći za porodice koje su dobile treće odnosno četvrto dijete. Iznos jednokratne pomoći će biti 1.500 KM, a sam postupak kao i potrebna dokumentacija bit će samo osnovni, navode u resornom kantonalnom ministarstvu.

”To znači da će biti dovoljni kućna lista, rodni list djece i tog djeteta koje je rođeno u 2020. godine. U postupak ulaze sva djeca rođena od 1.1. do 31.12.2020. godine”, navodi Admir Hrustanović, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK.

Kako bi se olakšalo porodicama koje su dobile treće ili četvrto dijete u ovoj godini, u Ministarstvu su odlučili da ne raspisiju Javni poziv, nego će porodice pomenutu dokumentaciju uz zahtjev dostaviti centru za socijalni rad u gradu ili općini u kojoj imaju prebivalište. Centri će zahtjeve prosljeđivati Ministarstvu, a sama isplata bi trebala biti po prijemu i obradi dokumentacije. Ovakav vid podrške planiran je početkom godine, a epidemija korona virusa je samo prolongirala pokretanje ovog procesa, no i ne u potpunosti zaustavila. Postavlja se pitanje, hoće li biti sredstava za sve porodice u ovoj godini?

”Na osnovu 2019. godine i dosadašnjih mjeseci 2020., odnosno broja djece koja su rođena, ubijeđeni smo da će biti dovoljno sredstava za svako treće i četvrto dijete što se tiče TK”, kaže resorni ministar.

Ministar Hrustanović vjeruje da će bar malo tešku situaciju većine porodica, posebno u vremenu epidemije, ublažiti ovakav vid pomoći. U ovom ministarstvu, već planiraju isti način podrške naredne godine.

”Nadam se da ćemo naredne godine još povećati dječiji doplatak a isto tako ako budemo u mogućnosti, Vlada je voljna da u prenatalnoj politici osigura i za drugo i svako naredno dijete  jednokratnu pomoć kao što je slučaj u 2020. godini”, ističe on.

Za socijalna davanja u TK iz Budžeta svake godine bude izdvojeno oko pet miliona KM, a najviše sredstava je za isplatu dječijeg doplatka.

Izvor: RTV Slon