Prvi regionalni virtualni Sajam inovacija i poduzetništva „Sarajevo 2020” počeo je danas svečanim programom u virtuelnoj Konferencijskoj sali Sajma.

Virtuelna platforma Sajma okupila je 1.200 registrovanih posjetilaca, a program su otvorili organizatori Sajma, član Predsjedništva BiH gospodin Šefik Džaferović, ambasadorica Kraljevine Švedske u BiH, Johanna Strömquist, regionalna direktorica Finance in Motion Mejra Juzbašić Bajgorić, poduzetnica Dušanka Ilić i inovatori Mate Rimac i Mirza Cifrić. 

U svom obraćanju Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik istakao je sljedeće:

– Nedostaje nam mnogo bolji ekosistem. Moramo se kao akteri mnogo bolje uvezati. Svi mi koji smo aktivni, bilo kao inovatori ili poduzetnici s jedne strane ili kao investitori, inkubatori, razvojne agencije sa druge strane, stvarno se moramo bolje uvezati. Zato, zajedno sa 155 partnera iz javnog, privatnog i nevladinog sektora, radimo na tome da sve prilike stavimo na jedno digitalno mjesto i da onda na tom jednom digitalnom mjestu svi možemo da pronađemo sastojke za naš individualni profesionalni uspjeh. To mjesto u stalnoj izgradnji se zove lonac.pro – zajednica za aktivizam i poduzetništvo.

O organizaciji Sajma u svom uvodnom obraćanju Amer Bukvić je rekao sljedeće:

– Putem Sarajevo Business Foruma (SBF) mi već deset godina radimo na predstavljanju projekata investitorima. Današnji Sajam, gdje uvezujemo inovatore s poduzetnicima, je stepenica više. Ovo je prilika da mladi ljudi iz regiona, inovativni pojedinci, svoje ideje predstave poslovnoj zajednici i riješe neke od izazova sa kojima se susreću. Kako bi uspjeli u svojim idejama moja poruka je da u svojim namjerama budi istrajni i hrabri, te da nastave da kontinuirano uče.

Mejra Juzbašić Bajgorić, regionalna direktorica Finance in Motion, kompanije koja upravlja Evropskim fondom za Jugoistočnu Evropu (EFSE) istakla je:

– Želim da našim poduzetnicima i inovatorima izrazim veliko poštovanje zato što rade to što rade. Zato što ste poduzetnici, zato što ste inovatori, zato što direktno doprinosite razvoju naše privrede i našeg cjelokupnog društva.

Nakon uvodnih obraćanja publika Sajma je imala priliku čuti tri sjajne inovatorske i poduzetničke priče. Dušanka Ilić (Beyond 42), Mirza Cifrić (Veritas Genetics) i Mate Rimac (Rimac Automobili) su se osvrnuli na zanimljive momente iz svog profesionalnog iskustva, a snimak njihovih obraćanja ćete imati prliku pogledati u Zajednici za aktivizam i poduzetništvo lonac.pro. 

Nakon toga posjetioci su imali priliku posjetiti ukupno 237 virtuelnih štandova, od čega je 165 štandova malih i srednjih biznisa iz BiH, 50 inovacija i 22 štanda investitora/organizacija koje podržavaju biznise. Učesnice i učesnici Sajma su iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Slovenije, a uporedo sa obilaskom virtuelnih sala posjetioci su imali priliku pogledati regionalno takmičenje najboljih inovacija „Sarajevo 2020”. Program se nastavlja sutra od 10 sati u izložbenim salama, a proglašenje najboljih inovacija će se održati u 13 sati.

Izvor: Biznisinfo