U narednih par nedjelja krenuće berba grožđa, auzgajivači vinove loze generalno su zadovoljni ovogodišnjim urodom. Očekuje se da prinosi u ovoj godini budu na nivou prosječnih. U poređenju sa onima iz 2019. godine, ovogodišnji urod će biti veći, ali kada se poredi sa 2018. godinom, biće manji jer je ta sezona bila izuzetno bogata. Vinogradari se nadaju da će u predstojećoj berbi imati oko 1.000 tona grožđa.
“Kada je riječ o kvalitetu, još uvijek je rano da se pouzdano nešto kaže zato što berba malo kasni, ali krenuti će se sa njom otprilike isto kao i prošle godine. Tokom juna mjeseca preovladavale su nestabilne vremenske prilike pa je zbog toga kasnilo i cvjetanje, a to povlači odmah kašnjenje i drugih faza razvića. Iz tog razloga očekujemo da berba krene za neke tri sedmice. Postoje svi preduslovi da bude dobar kvalitet plodova jer imamo veliki broj sunčanih dana, a posljednjih mjesec dana bila je i pojava suše. Sazrijevanje grozdova je već odavnu u toku i polako se završava“, navodi za Nezavisne stručnjak Branko Anđelić, iz trebinjskog “Agrofina”.
Cijene na nivou prošlogodišnjih
Navedena firma upravlja najvećim vinogorjem u Republici Srpskoj. Kako kažu, još uvijek nisu definisali cijene ali smatraju da će biti na nivou prošlogodišnjih.
Najveća potražnja dolazi upravo od vlasnika vinograda, ali i od nekoliko vinara iz zapadne Hercegovine i sa područja Trebinja. Kako navode, dosta njih kupuju grožđe da bi za svoje potrebe pravili vino. Tokom 2019. dosta se i izvozilo u Crnu Goru dok je ove sezone situacija neizvjesna usljed postojeće pandemije korona virusa.
Sada je aktuelno i prijavljivanje svih zainteresovanih za berbu grožđa, a i dobar je odziv stalnih sezonskih radnika za ove poslove.
Vinari agrotehnikom utiču na prinos
Prema riječima Anđelića, riječ je o normiranom radu, u zavisnosti od sorte grožđa koje se bere. Cijene se određuju po gajbi, a količina u gajbi kreće se oko 14 kilograma, zavisno od sorte.
“Vranac i smederevka su krupniji i teži, a kaberne i merlo sitniji pa samim tim i lakši. Cijena po gajbi kreće se od 60 do 90 feninga. Mimo toga svaki berač dobija dnevno pet KM kao topli obrok. Koliko će zaraditi, zavisi i od toga da li ima iskustva u branju. Neko zaradi 30, neko 50 ili 60 KM“, navodi Anđelić.
Stanjem u vinogradu zadovoljan je i Ranko Petijević, o kom smo pisali na Agroklubu. Grožđe sazrijeva, a poslovi su završeni. Prema njegovim riječima, sezona je bila izazovna, a takođe je trebala i dodatna zaštita kako bi se sačuvao vinograd. Od agrotehnike, rezidbom i plijevljenjem utiče na kvalitet roda tako da ga jedino može iznenaditi neko nevrijeme ili rani mraz.
Odličan kvalitet u svom zasadu ostvario je i Jovo Runjevac, koji očekuje da sa berbom krene ovih dana. Ocjenjuje kako vrijeme pogoduje kvalitetu i da će on biti odličan, ako se nastavi ovako. Korona virus uticao je i kod njega na nešto manji plasman i potražnju tako da će ove sezone ponovo morati investirati u burad za novo vino. (agroklub.ba)