Turistička organizacija i Udruženje trgovine, turizma i ugostiteljstva pri Privrednoj komori Republike Srpske uputili su Ministarstvu trgovine i turizma prijedlog da Vlada RS izdvoji pet miliona KM za subvencionisanje putovanja građana na domaće destinacije da bi bile smanjene posljedice epidemije virusa korona za ovu privrednu granu.

– Najveći gubitak zbog epidemije su pretrpjeli, ali i dalje trpe turizam i transport jer ljudi ne putuju. Epidemija je do sada nanijela stopostotnu štetu turizmu, jer su svi hoteli i restorani zatvoreni. Sistem vaučera mogao bi da spasi domaći turizam, koji bi bio namijenjen isključivo za putovanja po RS – rekla je direktorica Turističke organizacije Republike Srpske Nada Jovanović.

Ona je pojasnila da bi ovaj proces funkcionisao tako što bi Vlada Srpske izdvajala novac za vaučere koji bi bili trošeni za odmor u RS, što su uvele pojedine zemlje među kojima je i Srbija, piše “Glas Srpske”.

– Izračunali smo da bi sedmodnevni boravak petočlane porodice na nekoj domaćoj destinaciji u hotelu sa tri zvjezdice koštao minimalno 1.200 KM. Taj odmor bi uz pomoć vaučera bio jeftiniji za 300 KM. Na taj način bi se pomoglo onima koji putuju, ali i hotelijerima, restoraterima i na kraju cjelokupnoj turističkoj privredi – istakla je Jovanović.

Prema njenim riječima, sistem vaučera bi bio apsolutno provjerljiv.

– To bi bilo realizovano posredstvom turističkih agencija, koje bi bile zadužene za dovođenje domaćih gostiju u hotele. Njima bi išlo 10 posto od iznosa subvencije, a ostatak hotelijerima, dok bi građani dobili jeftinije putovanje. Pojedini hotelijeri su istakli i da su spremni da snize cijene usluga za oko 30 posto. Na ovaj način svi u sektoru turizma bi imali posla i na kraju bi digli ovu granu privrede na noge – kaže Jovanović. (BiznisInfo)

A.Osmičić