Gotovo da nije bilo dana u septembru, a da Mile Simonović, pčelar iz Donjeg Neradovca u susjednoj Srbiji, nije bio u jednom od svoja tri pčelinjaka u kojima brine o oko 250 pčelinjih društava. Ovom penzioneru koji već pola vijeka neprestano druguje sa pčelama to ne pada nimalo teško. Naprotiv, toliko je tokom proteklih godina usavršio svoju tehniku pčelarenja da je fizički rad sveo na najmanju moguću mjeru. I ne samo to!

Ponekad treba samo baciti pogled na svoje košnice pa da zna da li je sve u redu sa njima. To je bilo dovoljno da shvati da u junu treba početi sa prihranjivanjem pčela šećenim sirupom koje zbog loših vremenskih uslova nisu uspjele unijeti dovoljno meda. U godini kao što je ova, prema njegovim riječima, sa tim treba početi u junu mjesecu jer je to period koji je najbolji za razvoj pčela i lučenje nektara kako bi održale kontinuitet u razvoju.

“Već početkom avgusta pčele su bile ostale bez minimalne zalihe hrane koja u košnicama treba biti od 7,8 do osam kilograma. Zbog toga sam društva morao intenzivno prihranjivati velikim porcijama šećernog sirupa u količini od četiri do pet litara. To sam činio na svaka tri do četiri dana u cilju da im obezbjedim neophodne zalihe za zimovanje”, priča ovaj pčelar.

Prihranjivanje šećerom nužno zlo

Takođe, dodaje da zajednice najbolje zimuju kada imaju u košnicama dovoljno prirodne hrane. Ovo prihranjivanje šećerom koje pčelari primjenjuju da bi sačuvali društva tokom zime je nužno zlo zato što su ona u proljeće poslije ovakvog načina ishrane mnogo slabija, a što nije slučaj kada zimuju na prirodnoj hrani.

I ove godine trudio se obaviti to do polovine septembra jer neki stručnjaci smatraju da kasno prihranjivanje štetno djeluje na zimske pčele zbog toga što se preradom saharoze izrabljuju i samim tim im se smanjuje životni vijek.

Ovaj iskusni uzgajivač, međutim i ove godine ima primjedbi na kvalitet šećera od koga je pčelama spremao šećerni sirup i kaže da i kada ga sipa u košnice od četiri do pet litara, bilježi vrlo malo njegovog deponovanja u ćelije saća. Takođe tvrdi da manjkavosti u šećeru registruju i pčele na svoj način jer su one najbolji indikatori kvaliteta.

Zaštita od varoe kaduljom i pelinom

Uporedo sa ovim poslom, obavljao je i zaštitu od varoe čije razmnožavanje počinje već u rano proljeće. Tretiranje protiv ove opake štetočine počeo je prvog avgusta i za razliku od drugih pčelara, koristi isključivo organska sredstva kao što je geltimol i eterična ulja od aromatičnog bilja poput origana, kadulje, pelina i bosiljka .

“U bašti sam uzgajam pelin. Kada sazrije uberem ga i osušim da bi ga kasnije mogao upotrebljavati protiv varoe”, kaže Mile i poručuje pčelarima da društva poslije ovako dobro obavljenog posla mogu nesmetano prezimiti i u proljeće nastaviti sa intenzivnim razvojem.

“Sa tako pripremljenim društvom pčelari u dobroj medonosnoj godini mogu očekivati odlične prinose jer će u suprotnom imati problem preko cijele godine.” (agroklub.ba)