Pojava ali i naglo širenje, Korona virusa Covid-19 uzrokovala je primjetnu štetu evropskom turizmu i do sada su turistički radnici izgubili više milijardi eura. Na osnovu preporuka Kriznog štaba zdravstva TK za sada su turističke agencije otkazale putovanja u zemlje u kojima je prisutan Korona virus. U Turističkim agencijama u Tuzlanskom kantonu kažu da, zbog otkazivanja putovanja za sada gubici nisu veliki.

Posljedice globalne epidemije i više su nego očigledne u svim društvenim sferama, a sektor turizma je ozbiljno pogođen pojavom korona virusa. Najviše su pogođene putničke agencije, firme koje se bave pružanjem smještaja, pripremom i posluživanjem hrane. Iako agencije već u jesen pripremaju zimsku, ali i ljetnu sezonu pojava Korona virusa uveliko će im poremetiti račune, pogotovo nakon preporuka da se ne putuje van granica Bosne i Hercegovine. To je izazvalo veliki strah kod putnika, a samim tim i otkazivanje putovanja.

„Imamo problema da li  će nam se vratiti uplata od strane prevoznika, avio kompanije, bus  prevoznika ili recimo hotela itd. Lagano idemo dalje borimo se, samo Boga molimo da sve to stane za par dana recimo do kraja marta, početka aprila da bi nam barem ljetna sezona bila koliko toliko uspješna.“ -Asim Bečić, vlasnik turističke agencije

Uticaj i posljedice širenja Korona virusa polako se očituju u svim oblastima. Pitali smo naše sugrađane da li su putovali, planiraju putovati i koliko virus Corona zaista ima uticaj na njihov život ? -opširnije u prilogu

Vlasnici turističkih agencija uprkos svemu su optimistični i najavljuju ljetne ponude za područja koja nisu pogođena  Korona virusom, poput popularne Turske. Turistička zajednica Tuzlanskog kantona postupila je  prema uputstvima  resornog ministarstva zdravstva i obavijestili su sve putničke agencije o preporukama za sprečavanje širenja Korona virusa.

„U svijetu i kriznim područijima pogotovo dolazi do otkazivanja mnogih turističkih aranžmana kada su u pitanju odlasci evo baš jutros smo dobili informaciju našeg aerodroma da broj dolazaka turista, broj letova i popunjenost avio kapaciteta ne jenjava. Što se tiče dolazaka kod nas je to još uvijek na prošlogodišnjem nivou. Kada je Korona virus u pitanju interesantno je da na našem području Tuzlanskog kantona imamo  broj povećanja broja dolazaka  turista za 29 % u odnosu na Januar prethodne godine  ostvaren za 40 % . ”

Koliki uticaj Korona virus ima na globalnu turističku privredu govori i otkazivanje najvećeg svjetskog sajma putovanja i turizma u Berlinu koji se trebao održati od 4 do 8 marta a na kojem je Turistička zajednica Tuzlanskog kantona trebala uzeti učešće.

Izvor: RTVTK