Uskoro počinje obnova Starog grada i Kule Zmaja od Bosne u Gradačcu

738

Kompleks Starog grada u Gradačcu u kojem se nalazi i kula Husein-kapetana Gradaščevića predstavlja jednu od najznačajnijih historijskih građevina u Bosni i Hercegovini, a ovaj nacionalni spomenik godišnje posjeti na hiljade ljudi. U proteklom periodu vršeni su određeni sanacioni zahvati, međutim zbog narušenog stanja u kojem se trenutno nalazi, neophodna je sveobuhvatna obnova za koju će se morati iznaći, prema grubim procjenama, do 20 miliona KM.

Prije 100 godina izvršeni su zahvati koji narušavaju stabilnost kule Husein-kapetana Gradaščevića, a velika oštećenja pretrpjela je i za vrijeme agresije na našu zemlju u periodu od 1992. do 1995. godine. 

Dio sanacije je izvršen 2002. godine, a u ovom trenutku problem predstavlja činjenica da nikada nisu urađeni sveobuhvatni radovi na cjelokupnoj zaštiti kompleksa Starog grada u Gradačcu, što je sada potrebno učiniti. 

Obezbijeđeno milion KM

Kako bi se pristupilo sveobuhvatnoj sanaciji ovog kompleksa od historijskog značaja, Ministasrtvo turizma i okoliša FBiH prošle godine je obezbijedilo milion konvertibilnih maraka, od kojih će dio biti utrošen za izradu projektne dokumentacije, a ostatak za početne radove. 

“Riječ je o inicijalnim sredstvima za početak radova na rekonstrukciji kompleksa, a ovaj projekt nam je izuzetno značajan jer se radi o simbolu Gradačca, ali i cijele BiH. U proteklom periodu smo prošli kroz jedan složen postupak pribavljanja svih neophodnih saglasnosti jer se radi o nacionalnom spomeniku, kontaktirali smo sve nadležne institucije, a imali smo i posjete stručnjaka. U toku je priprema projektne dokumentacije za pojedine dijelove koji su u ovom trenutku najugroženiji, a kako bi se spriječilo dalje urušavanje”, rekao je za Klix.ba načelnik Gradačca Edis Dervišagić. 

Još uvijek niko decidno ne može reći u kakvom se stanju nalazi Stari grad, ali to će na kraju ocijeniti tim stručnjaka koji će izvršiti detaljnu procjenu. Njihov izlazak na teren očekuje se okvirno za mjesec dana, a ubrzo nakon toga najavljuje se početak rekonstrukcije.

“Radi se o vrlo složenom kompleksu i kompleksnom zadatku. Odmah moram reći da će nam milion KM biti dovoljan samo za projektovanje najvažnijih segmenata koji čine Stari grad te da krenemo u rekonstrukciju jednog po jednog dijela. Čak ni struka sada ne zna šta nas očekuje na tom polju, budući da kompleks nikada nije bio arheološki potpuno ispitan. Mnogo je naučnih dilema o tome šta se sve nalazi ispod slojeva zemlje koji su u kompleksu”, dodaje Dervišagić.

U Gradačcu je već boravila ekipa stručnjaka iz Italije koji su izrazili spremnost za učešće u istraživanjima.

“Radit ćemo na kompleksnim istraživanjima, odnosno snimanjima najsavremenijim metodama kompleksa Starog grada, kako ne bi došli u situaciju da eventualnom rekonstrukcijom ili restauracijom onoga što vidimo zauvijek onemogućimo budućim generacijama da saznaju šta je ispod slojeva zemlje i dokle seže historija ovog kompleksa”, naglašava Dervišagić. 

Značaj Husein-kapetana Gradaščevića

Husein-kapetan Gradaščević, poznat i kao Zmaj od Bosne jedna je od najprepoznatljivijih figura u Bosni u 19. stoljeću.

Rođen je u Gradačcu, gdje je bio na čelu kapetanije, a o njegovom značaju govorili su historičari, pisci i romantici.

U turbulentnim vremenima u Osmanskom carstvu, kada su brojne pokrajine tražile nezavisnost i veću autonomiju, Husein-kapetan Gradaščević je bio jedan od glavnih zagovornika autonomije Bosne.

Izabran je na čelo Pokreta za autonomiju te je de facto u jednom trenutku bio ključna figura u tadašnjem Bosanskom pašaluku. 

Ipak, mnogobrojnija osmanska vojska uz ključnu pomoć domaćih izdajnika, koji su se protivili autonomnom statusu Bosne, nisu dozvolili da Zmaj od Bosne svoj naum provede do kraja.

U odlučujućoj bici Husein-kapetan Gradaščević je poražen nedaleko od Sarajeva, nakon čega je morao pobjeći na teritoriju Habsburške monarhije, a potom u Beograd i u konačnici Istanbul, gdje je umro 17. augusta 1834. godine.

Prema dostupnim informacijama, on je najvjerovatnije sahranjen u haremu Eyup džamije u Istanbulu.

B1TV/Izvor: klix.ba