[adrotate group="1"]
Specifične mjere za ugostiteljske objekte
- Redovno vršiti kontrolu i nadzor nad provedbom ovih mjera i davati povratne informacije
uposlenicima. Standardi higijenskog minimuma koji se inače koriste u ugostiteljstvu su
posebno značajni u ovoj epidemiološkoj situaciji, te treba posebno insistirati na strogom
pridržavanju higijenskih principa i dobre higijenske prakse. - Prema stavu WHO, ne postoje dokazi da se COVID-19 može prenijeti preko hrane. Virus se
ne može razmnožavati u hrani. - Insistirati na provođenju pojačanih mjera higijene i sanitacije. Redovno čistiti prostorije sa
standardnim deterdžentom a potom dezinficirati, najmanje dva puta dnevno i nakon svakog
prljanja. Predmete kao što su šteke, prekidači za svjetlo, rukohvati, ograde i sl. što češće
dezinficirati u toku dana. - Osigurati provjetravanja prostorija vanjskim zrakom tokom radnog vremena, mehaničkom
ili prirodnom ventilacijom. Povesti računa o ispravnosti i higijeni pogona za mehaničku
ventilaciju/grijanje i klimatizaciju. - Insistirati na čestom pranju ruku dezinfekciji ruku, kako uposlenika tako i mušterija. Na
ulazima i na više mjesta u zavisnosti od površine prostora postaviti sredstvo za dezinfekciju
sa uputstvom za korištenje tako da bude dostupno uposlenicima i mušterijama. - Na ulazima se preporučuje postaviti dezo-barijere za dezinfekciju obuće i održavati ih
redovno.
1 - Preporučuje se organizirati rad u dvije smjene, na način da između dvije smjene bude
vremenski period u kome će se izvršiti temeljito čišćenje i dezinfekcija prostora. - Osigurati da se ne stvaraju gužve, te da se jasna uputstva o ograničenjima i mjerama postave
na sve u vidljiva mjesta. - Za sada preporučujemo upotrebu samo vanjskih prostora za sjedenje, kao što su bašte,
terase, otvoreni paviljoni i sl. Vanjski prostori mogu biti natkriveni. - Stolovi moraju biti tako raspoređeni da je udaljenost između njih najmanje 2 metra od ivice
do ivice stola. Mora se obezbjediti da je udaljenost osoba koje sjede za istim stolom
najmanje 1m, u skladu sa tim ograničiti broj stolica za stolovima u zavisnosti od veličine
stola. - Ukoliko se ne može osigurati udaljnost od dva metra između stolova, udaljnost može biti
manja, ali u tom prostoru ne može biti postavljena stolica. - Ne dozvoliti stajanje za šankovima.
- Preporučuje se da svo osoblje mora nositi zaštitnu masku na radnom mjestu.
- Preporučuje se da mušterije moraju nositi masku prilikom kretanja, (ulazak, izlazak, odlazak
u toalet, plaćanje, preuzimanje narudžbe) a iz praktičnih razloga maske ne moraju nositi dok
sjede za stolovima. - Preporučuje se zabrana pušenja. Prilikom pušenja dolazi do dodirivanja lica i usta, i
ostavljanja opušaka koji su kontaminirani pljuvačkom u pepeljarama što predstavlja
potencijalni put prenosa COVID-19. - Ne preporučuje se upotreba rukavica, nego stavljanje naglaska na pojačanu higijenu ruku.
Eventualno se može preporučiti upotreba rukavica za osoblje koje radi na pripremi hrane u
kuhinji u skladu sa standardnim higijenskim mjerama za rad sa hranom. - U zavisnosti od vrste objekta preporučuju se rezervacije, prodaja za ponijeti i šalterska
prodaja. - Ne preporučuje se bilo kakav vid samousluživanja sa zajedničkih stolova (salate, escajg,
začini, ulje, kečap). Escajg treba da se donese zamotan zajedno sa jelom, a ako dodaci (so,
biber, ulje, senf, kečap, sirće i sl) stoje na stolovima, njihove posude treba dezinficirati
poslije svake mušterije. - Nakon svake mušterije treba dezinficirati stolove koje je koristila mušterija.
- Preporučuje se da se naplata vrši za stolom, da bi se izbjegle gužve za kasama.
- Zbog kontrole broja gostiju preporučuje se da postoji odvojeni ulaz i izlaz gdje god je to
moguće. Prilikom ulaska i izlaska mora se moći održavati fizička udaljenost od 1-2 metra. - Uposlenike koji razviju simptome kao što su kašalj, povišena tjelesna temperatura, bol u
grlu, uputiti da ne dolaze na posao nego da se obrate svom ljekaru.
Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19, a u skladu sa naredbama Federalnog štaba civilne zaštite i koje će se primijenjivati zavisno od njihovog donošenja. Preporuke za svaku djelatnost možete pogledati ovdje