Pandemija izazvana koronavirusom ipak nije uspjela zaustaviti organizatore već tradicionalnog, 47. međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije Sajam šljive u Gradačcu.

Prema najavi, manifestacija će se održati u predviđenom terminu od 25. do 28. avgusta, a odobrenje su dobili od Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) kao i od Kantonalne uprave civilne zaštite.

“S obzirom na sve što smo zajedno proživjeli prethodnih mjeseci, potrebna nam je promocija kao i samo druženje. Potruditi ćemo se kao i uvijek te Vam osigurati sve potrebne uslove za poslovne susrete, edukacije, razna predavanja i kulturne sadržaje kako biste svoju firmu što bolje predstavili i kako bi imali što bolji poslovni ambijent“, navodi u pozivnici direktor sajma, Hašim Šabanović.

Takođe, poziva sponzore bez kojih sajam ne bi bio ni moguć, da ga podrže i ove godine, ali i sve zainteresovane da se prijave što prije kako bi manifestacija nastavila s rastom i ostala jedna od najpoznatijih u regiji.

Spoj tradicije, gostoprimstva i najnovijih dostignuća

Podsjećamo, prošle godine svoje proizvode predstavilo je oko 310 izlagača iz Bosne i Hercegovine, zemalja regije i Evropske unije na 5.000 kvadratnih metara izložbene površine.

Premijer Vlade Tuzlanskog kantona, Denijal Tulumović u svom obraćanju istakao je kako je izuzetno ponosan što gradačački Sajam šljive predstavlja jedan od podsticaja za privredu kako Gradačca, tako i Tuzlanskog kantona, Federacije BiH i države Bosne i Hercegovine.

“Treba istaknuti da imamo prirodno bogatu zemlju i jako vrijedne ljude, koji uz malu podršku ostvaruju zavidne rezultate. To je preduslov da ne smijemo biti zavisni od uvoza hrane na naše prostore. Neophodno je ulagati u objekte i opremu za sortiranje i skladištenje voća i povrća. Ako nam je cilj proizvodnja, prerada i plasman kvalitetnog voća i povrća, bez infrastrukturnih projekata to ne možemo postići”, poručio je lani Tulumović.

Posjetioci su imali priliku vidjeti prezentacije najnovijih proizvoda i usluga iz sektora proizvodnje i prerade hrane i pića, poljoprivredne mehanizacije i zaštitnih sredstava. Takođe, održana su i razna stručno – naučna savjetovanje za poljoprivrednike, kao i niz predavanja i prezentacija naučnih radova u sektoru šljivarstva, poljoprivredne proizvodnje i biznisa. Na prošlom sajmu kao izlagač se predstavio i Agroklub. Vidimo se i ove godine! (agroklub.ba)

Više o sajmu doznajte ovdje.