Blizu tri četvrtine mladih reklo je da su društvene mreže najčešća mjesta gdje su se susreli s internet nasiljem. Svaka treća mlada osoba je bila žrtva internet nasilja, dok je svaka peta izostala iz škole zbog zlostavljanja na internetu i vršnjačkog nasilja, pokazali su rezultati ankete provedene u 30 zemalja svijeta. Rezultate ankete predstavili su u New Yorku predstavnici međunarodnog fonda za djecu UNICEF i Najat Maalla Mjid, predstavnik glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za borbu protiv nasilja nad djecom.

Govoreći anonimno kroz U-Report alat za aktiviranje mladih, blizu tri četvrtine mladih reklo je da su društvene mreže – uključujući Facebook, Instagram, Snapchat i Twitter – najčešća mjesta gdje su se susreli s internet nasiljem, prenosi Anadolija. “Povezane učionice znače da se škola više ne završava nakon što učenik napusti sat, kao, nažalost, ni nasilje u školskom dvorištu. Poboljšanje iskustva mladih koja doživljavaju u školama znači obračunavanje s okruženjem s kojim se susreću kako na internetu, tako i izvan njega”, rekla je izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore. Mladi su sudjelovali u anketi putem SMS poruka.

Partnerstvo i uključivanje djece i mladih Zahvaljujući tehnologiji instant SMS poruka, mladi su odgovarali na niz pitanja koja se odnose na njihovo iskustvo kada je u pitanju internet zlostavljanje i vršnjačko nasilje – poput pitanja gdje se najčešće događa zlostavljanje i koga smatraju odgovornim za sprječavanje nasilja. Prema rezultatima, 32 posto anketiranih vjeruje da su za sprječavanje internet nasilja odgovorne vlasti, 31 posto je odgovorilo da je odgovornost na mladima, a 29 posto da su odgovorne internet kompanije.

“Jedna od ključnih poruka koja se jasno vidi iz njihovih odgovora jest potreba za partnerstvom i uključivanjem djece i mladih. Na pitanje ko bi trebao biti odgovoran za zaustavljanje internet zlostavljanja, mišljenja su podjednako podijeljena između vlada, providera internet usluga (privatni sektor) i mladih”, rekao je Najat Maalla Mjid. Više od 170.000 osoba starosti između 13 i 24 godine učestvovalo je putem U-Reporta u ovom istraživanju, uključujući mlade iz Albanije, Bangladeša, Belizea, Bolivije, Brazila, Burkine Faso, Obale Slonovače, Ekvadora, Francuske, Gambije, Gane, Indije, Indonezije, Iraka, Jamajke, Kosova, Liberije, Malavije, Malezije, Malija, Moldavije, Crne Gore, Mijanmara, Nigerije, Rumunjske, Siera Leonea, Trinidada i Tobaga, Ukrajine, Vijetnama i Zimbabvea.

Izvor: RTV Slon