Pojavom računara pisaće mašine postale su prošlost, ali 23-godišnji student arhitekture James Cook to ne misli. On pisaću mašinu ne koristi za pisanje, nego za crtanje. Jamesov rad je vrlo precizan, pun detalja i izgleda nevjerovatno, prenosi Tuzlanski.ba.

“Počelo je 2014. godine, dok sam bio na fakultetu. Naišao sam na vijest o čovjeku po imenu Paul Smith, koji je nažalost bolovao od teške cerebralne paralize. Zbog svog stanja nije mogao držati olovku ili četkicu, ali je stvorio prekrasan rad koristeći mehaničku preciznost pisaće mašine. Inspiriran njegovom pričom, odlučio sam pokušati učiniti isto “, rekao je James.

Za šest godina James je prikupio kolekciju od 20 različitih pisaćih mašina i sve ih koristi za stvaranje svojih slika. Za to vrijeme njegova umjetnička vještina je postajala sve bolja! “Crtanje” pisaćom mašinom zahtjeva mnogo truda i vremena, ali rezultat se isplati. James crta portrete, mrtvu prirodu, pejzaže – njegova djela već imaju mnogo obožavatelja, i hobi se pretvorio u zaradu.

Neke od Jamesovih crteža pogledajte u galeriji: