Nastavlja se  pozitivni niz kada je u pitanju prikupljanje prihoda od indirektnih poreza. U prva dva mjeseca 2020. godine prihodi su veći za 3 odsto u odnosu na isti period u 2019 godini.

Pod indirektne poreze podsjećamo, spada PDV, akcize, carina i putarina, a prihodi od indirektnih poreza prikupljenih u prva dva mjeseca 2020. godine iznose milijardu i 230 miliona KM. Veći su za 35 miliona KM  u odnosu na one koje je Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine  prikupila u prva dva mjeseca prošle godine.  S tim u vezi UIO je u prva dva mjeseca privredi vratila 214 miliona KM povrata PDV-a.

“Ove godine je to bilo za 14  miliona maraka  manje u odnosu na period od prva dva mjeseca prošle 2019 godine. U tom smislu  dakle, neto prikupljeni prihodi, kada se odbiju povrati,  to su prihodi koji su otišli u raspodjelu našim korisnicima. To su institucije Bosne i Hercegovine, Federacija BiH, Republika  Srpska i  Brcko Distrikt . U prva dva mjeseca 2020, iznosili su jednu milijardu i 16 miliona KM. Ove godine smo rasporedili 49 miliona KM više sa jedinstvenog računa našim korisnicima u odnosu na prva dva mjeseca prošle 2019 godine .

Državne institucije su dobile ukupno  119 miliona. Federacija Bosne i Hercegovine je dobila 566 miliona KM ,  Republika Srpska 288 miliona KM i Brcko Distrikt 30 miliona KM.

“Ono što je  dakle vrlo bitno  jeste da smo evo  za dva mjeseca 2020  prikupili više  i to je  pozitivan niz  koji se nastavlja  kada je u pitanju  prikupljanje  prihoda od indirektnih poreza kao što je to bio slučaj evo svih ovih prethodnih  godina. “ istakao je načelnik Odjela za veze i međunarodnu suradnju u UIO BiH Ratko Kovačević

Najveći dio prikupljenih prihoda  od indirektnih poreza  otpada na porez na dodanu vrijednost. Oko sedamadeset odsto se odnosi  na PDV, a nakon toga po veličini drugi u nizu  je prihod od akciza, zatim putarina i carina, navode iz Uprave za indirektno oporezivanje.