Prihodi od indirektnih poreza u osam mjeseci ove godine u Bosni i Hercegovini iznosili su pet milijardi i 259 miliona KM i veći su za 309 miliona KM ili 6,23 posto u odnosu na isti period lani, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje.

Nakon što je UIO izvršila povrat PDV-a poreskim obveznicima u iznosu od 992 miliona KM, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima za period januar – august 2019. godine, a to su država, entiteti i Distrikt Brčko, iznosili su četiri milijarde i 266 miliona KM i veći su za 246 miliona KM u odnosu na prihode koje su sa jedinstvenog računa korisnici dobili u istom periodu 2018. godine.

Pomenutih 246 miliona KM više prikupljenih indirektnih poreza raspoređeno je Federaciji BiH i Republici Srpskoj, s obzirom na to da državne institucije godinama dobijaju fiskni iznos sa Jedinstvenog računa – naglasili su iz UIO.

Za finansiranje državnih institucija za period januar – august 2019. godine raspoređen je iznos od 496 miliona KM, kao i prethodnih godina. Federaciji BiH uplaćene su dvije milijarde i 389 miliona KM, Republici Srpskoj milijarda i 220 miliona KM, a Brčko Distriktu 130 miliona KM.

Po osnovu posebne putarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva (0,25 KM), Federacija BiH je dobila dodatnih 136,9 miliona KM, Republika Srpska 90,5 miliona KM i Distrikt Brčko 4,6 miliona KM. Razlika predstavlja rezervu na posebnom računu za putarinu u iznosu od 0,25 KM, navodi se u saopćenju iz UIO BiH.

Izvor:RTV Slon