Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH je od početka godine do danas naplatila sedam milijardi i 910 miliona KM, što je za 313 miliona više u odnosu na rekordnu 2018., rekao je danas direktor te poreske institucije Miro Džakula.

Napomenuo je da će i u naredna tri dana prikupiti dodatni prihod, te imati naplaćenih oko sedam milijardi i 970 miliona KM.

Žali, kaže, što se nisu priključili “magičnoj cifri” od osam milijardi.

UIO je ključna institucija za fiskalnu stabilnost svih nivoa vlasti u BiH – rekao je Džakula novinarima u Banjoj Luci, u povodu 16. godišnjice uspostave te institucije.

Najavio je i dalje “nemilosrnu” borbu protiv onih koji izbjegavaju plaćanje poreza, kako bi se uvela poreska disciplina.

Kada je u pitanju dogovor entitetskih premijera, da se povuku tužbe u vezi s raspodjelom prihoda UIOBiH, Džakula je rekao da je to dobra vijest.Podržavam sve aktivnosti koje će dovesti do toga da raspodjela prihoda bude na uobičajenom nivou, uz poštivanje zakonskih propisa. Raspodjela prihoda ne treba da bude stvar politike, već matematičko pitanje – kazao je Džakula.

Izvor: RTV Slon