Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, policijski djelatnici SIPA na području Ugljevika locirali su i lišili slobode Đurković Ratka, rođenog 1943. godine, nekadašnjeg zapovjednika 1. bataljona 1. majevičke  brigade VRS.

Navedeni osumnjičeni pod istragom je u predmetu Posebnog odjela za ratne zločine protiv osumnjičenih Đurković Ratka i Nedić Radomira, nekadašnjeg zapovjednika 1. majevičke brigade.

Terete se da, za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, znajući za taj napad i da njihove radnje čine dio tog napada, kao zapovjednici VRS, koji su imali efektivnu kontrolu nad svojim jedinicama, nisu poduzeli mjere da spriječe ubojstva civila i zarobljenika, niti su nakon što je zločin počinjen, poduzeli aktivnosti kako bi se počinitelji procesuirali i kaznili za počinjeni zločin u selu Tursunovo Brdo, Teočak, općina Ugljevik u mjesecu srpnju / julu 1992. godine.

Prilikom napada, vojne snage kojima su zapovjedali osumnjičeni su ubile 4 civila bošnjačke nacionalnosti, kao i dvojicu pripadnika A RBIH, koji su prethodno bili zarobljeni.

Osumnjičeni se terete kao zapovjednici, zbog kaznenih djela Zločini protiv čovječnosti iz članka 172. stavak 1. točka h) u svezi sa točkom a)  i Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 175. stavak 1. točka a) KZ BiH,  a sve u svezi sa člankom 180. stavak 2. KZ BiH.

Osumnjičeni Đurković lišen je slobode i u zakonkom roku bit će predat postupajućem tužitelju koji će ga ispitati.

U odnosu na osumnjičenog Nedića, postupajuću tužitelj će, nakon što se prikupe sve informacije i podaci o njegovom zdrvstvenom stanju, odlučiti o daljim aktivnostima prema osumnjičenom.

(RTV Slon)