Danas je Međunarodni dan djece koja su oboljela od raka . Obilježavanje ovog datuma naglašava potrebu za zajedničkim globalnim akcijama za rješavanje rastućeg izazova ove ne-zarazne bolesti. Globalno, rak djece i adolescenata prijeti pruzimanju primata od smrti uzrokovanih zaraznim bolestima, kao najvećem uzroku smrti među djecom.

Karcinomi djece i mladih se razlikuju se od karcinoma kod odraslih.

Maligne bolesti su jedan od glavnih globalnih zdravstvenih problema. Svake godine u svijetu oboli više od 160.000 djece od nekog oblika malignog tumora, a oko 90.000 djece umre od raka.

Dan promoviše poštovanje i veće razumjevanje problema i izazova koja se tiču djece oboljele od raka a cilj je, prije svega, podizanje svijesti o pedijatrijskom kanceru, ali i ukazivanje na probleme i potrebe oboljele djece i njihovih porodica.

Tim povodom, članice Udruženja ” Zmajice” Gradačac u suradnji sa udruženjem „Pipol“ iz Tuzle su danas ispred gradskog kina od 10 do 12 sati dijelile zlatne vrpce i omogućile kupovinu zaštitnih maski za lice po cijeni od 5KM. Prihod koji su građani donirali namijenjan je za realizaciju materijalne i psihosocijalne pomoći djeci oboljeloj i izliječenoj od raka.