Udruženje ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima FBiH, koje djeluje pri Privrednoj/Gospodarskoj komori, je već nakon nekoliko upućenih pisama i prijedloga prema Vladi FBiH, Federalnom štabu civilne zaštite i Koordinacijskom odboru za stabilizaciju privrede, u kojima je traženo omogućavanje rada i prodaje  automobila  u prodajnim salonima, ponovo uputilo dopis sa hitnom molbom za očitavanje po navedenom zahtjevu.

U dopisu Udruženje ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima još jednom podsjeća da nakon  turizma i ugostiteljstva je najpogođeniji sektor nakon donesene odluke o zabrani poslovanja.

U prethodno upućenim inicijativama i prijedlozima jasno je naznačeno da su osigurani svi uvjeti, te poduzete propisane mjere nadležnih organa kako bi  uposlenici i klijenti bili sigurni.

Većina salona dodatno je unaprijed pripremila i  mogućnosti online rezervacije i konfiguracije željenih automobila. Dio prodajnog procesa koji se odnosio na sam kontakt klijenta i zaposlenih je maksimalno osiguran počev od printanih uputstava o kretanju i ponašanju, do korištenja dezinfekcionih sredstava, maski i rukavica, te držanju obavezne fizičke distance. S druge strane, prodajni proces bi se svodio na pregled automobila prije isporuke i sam čin isporuke, koji kao ovakav je maksimalno osiguran sa aspekta zdravstveno-sigurnosnih mjera.

Činjenice su i te, da uz poštivanje slova zakona i preporuka nadležnih organa,  te uz strpljivo iščekivanje odluke na prethodno upućene zahtjeve i inicijative, predstavnici Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima, do sada su se trudili zadržati sve zaposlenike na radnim mjestima, smatrajući da u ovim teškim vremenima prije svega je neophodno iskazati i zadržati profesionalizam i solidarnost.

Međutim, prihod od prodaje automobila je skoro potpuno obustavljen i nuliran, servisi rade na cca 20% kapaciteta, lager je preopterećen vozilima, te su i obrtna sredstva u finansijskom smislu „zaleđena”.

Shodno svemu navedenom, Udruženje ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima FBiH, zahtjeva hitnu reakciju nadležnih organa i omogućavanje početka rada u prodajnim salonima, poštujući sve propisane mjere.

U zaključku, Udruženje navodi da će u suprotnom na veliku žalost biti prinuđeni otpočeti sa otpuštanjem radnika, kojih ima blizu 3.500 u Bosni i Hercegovini u cca 150 salona automobila.

PGKomora

A.Osmičić