Prema podacima sa mjernih stanica u 06.00 i 07.00 sati pogoršan je kvalitet zraka u većini gradova Bosne, a najzagađeniji su jutros Živinice i Zenica gdje je Indeks kvaliteta zraka iznosio 172 i 166 i nezdrav je za stanovništvo.

Zrak je jutros također nezdrav u Lukavcu i Tuzli, gdje je Indeks kvaliteta zraka iznosio 163 i 161, te u Ilijašu gdje je Indeks kvaliteta jutros iznosio 159.

U takvoj situaciji sa kvalitetom zraka iz Eko Akcije upozoravaju na moguću pojavu pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.
Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. trebali bi izbjegavati i svi ostali.

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine Indeks kvaliteta zraka izmjeren u 07.00 sati iznosio je 116 u nezdrav je za osjetljive grupe stanovništva. Oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca trebali bi smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. Svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO).

Izvor: RTV TK