Posljednja srijeda mjeseca maja u svijetu se obilježava kao Svjetski dan multiple skleroze. Riječ je o bolesti čiji uzročnik još nije sa sigurnošću utvrđen i koja je neizlječiva. Podizanju svijesti o ovom neurodegenerativnom i autoimunom oboljenju pridružila se i Klinika za neurologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

Tim povodom danas je održana konferencija za novinare na kojoj su učestvovali načelnik Klinike za neurologiju prof. dr. Dževdet Smajlović, šef Odjeljenja za cerebrovaskularne bolesti prof. dr. Mirjana Vidović, šef Odjeljenja za kliničku neurofiziologiju i neuromišićne bolesti dr. Adnan Burina, doc. dr. Aida Šehanović, dipl. med. sestra Alma Vuleta i predsjednik Udruženja oboljelih od multiple skleroze Mersudin Muminović.

Prof. dr. Smajlović je pojasnio da se radi o hroničnoj autoimunoj bolesti centralnog nervnog sistema koje se najčešće javlja u dobi između 20 i 40 godina života i od kojeg češće oboljevaju žene. Prema njegovim riječima, još uvijek nije poznato što uzrokuje multiplu sklerozu, a jednako tako ne postoji ni lijek kojim bi se ona izliječila.

O samoj bolesti i problemima sa kojima se susreću oboljeli govorio je dr. Adnan Burina koji je istakao da Bosna i Hercegovina spada u zemlje s visokim rizikom oboljenja i da je prevalenca 40 na 100.000 stanovnika.

U Tuzlanskom kantonu trenutno boluje oko 300 osoba. Dr. Burina je ovom prilikom pojasnio da multipla skleroza dovodi do oštećenja ovojnice nervnog vlakna što uzrokuje usporenje ili blokadu prenosa nervnog impulsa između nervnih ćelija, a samim time i poremećaja različitih funkcija u centralnom nervnom sistemu. On je istakao i značaj pravovremenog postavljanja dijagnoze i početka liječenja multiple skleroze.

Doc. dr. Aida Šehanović je govorila o karakterističnim kliničkim simptomima koji osim dijagnostičkog značenja imaju i prognostičku važnost. Neki su simptomi značajno češći, a neki se javljaju rjeđe ili pokazuju atipične karakteristike koje mogu uzrokovati dijagnostičke zabune. Ona je istakla da kod većine pacijenata multipla skleroza započinje relapsom, što znači pojavu karakterističnih kliničkih simptoma kao što su poremećaji vida, motorički poremećaji, poremećaji koordinacije, promjene raspoloženja, otežano izgovaranje riječi i sl.

U svom obraćanju novinarima prof. dr. Mirjana Vidović je istakla da ne postoji lijek za multiplu sklerozu, ali postoje lijekovi koji sprečavaju pogoršanje bolesti. Pored lijekova za simptomatsko liječenje postoje i lijekovi koji utiču na tok bolesti. Prof. dr. Vidović je istakla zadovoljstvo iz razloga što su se neki lijekovi iz druge grupe lijekova za pacijente sa progresivnijim oblikom multiple skleroze počeli finansirati sredstvima Zavoda zdravstvenog osiguranja FBiH, ali i Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, što predstavlja veliki pomak za pacijente iz razloga što je riječ o izuzetno skupoj grupi lijekova.

O edukaciji pacijenata koja se odnosi na specifične medicinsko-tehničke radnje koje moraju savladati pacijenti sa multiplom sklerozom govorila je glavna sestra klinike, Alma Vuleta.

Na kraju se obratio i predsjednik Udruženja oboljelih od multiple skleroze koji je najavio obilježavanje Dana multiple skleroze za srijedu, 29. maja u prostorijama Udruženja. (UKC Tuzla) Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

| Preuzeto sa: www.tuzlanski.ba