U toku je hitna sjednica Skupštine TK na kojoj se vodi rasprava o smještaju migranata. Ova tačka nije bila uvrštena u dnevni red današnje sjednice.

Zbog protesta građana nekoliko MZ Husino, Ljubače, Šićki Brod, Bukinje i Pasci od ranih jutarnjih sati ispred zgrade BKC-a Tuzla, u kojoj se i održava sjednica Skupštine TK, na Kolegiju Skupštine donesen je jednoglasan zaključak da zasijedanje počnu sa hitnom sjednicom o migrantskoj krizi.

“Imali smo sjednicu Kolegija na kojoj smo donijeli jednoglasan zaključak da počinjemo zasijedanje sa hitnom sjednicom. Tema je samo migrantska kriza u kojoj ćemo formulisati neke zaključke i mjere, zadužiti Vladu i resorno ministarstvo da pripreme cjelokupnu informaciju, da u utorak zakažu hitnu sjednicu sa određenim mjerama. Prema tome ono što ja želim da kažem je da ćemo nastavit sjednicu  redovnu. Građani TK ne trebaju brinuti. Ova Skupština, i ja lično nismo da se na ovom prostoru pravi migracioni centar sa nekim uputama iz Sarajeva ili bilo kojeg drugog Centra. Bez saglasnosti lokalne zajednice ne može se ništa uraditi. Poštujući taj Zakon, ja sam stanovnik ovog grada, ali Skupština TK i kanton nije ni nadležan, mi moramo poraditi na bezbijednosti naše državne granice 600-700 policajaca fali, da li praviti istu stvar kao što je uradila Hrvatska, staviti vojsku na granice.. ovo zaista eksalira” – kazao je Žarko Vujović, predsjedavajući Skupštine TK.

BEZ SAGLASNOSTI LOKALNE ZAJEDNICE NE MOŽE PROĆI NI JEDAN PRIJEDLOG

Prije nekoliko dana, premijer TK dao je prijedlog da se migranti smjeste na područje Bukinja u zatvorenom Rudniku. Odmah nakon izlaska u javnost s ovom informacijom, uslijedile su burne reakcije, prvo iz Gradske uprave, a potom i mještana MZ Bukinje.

“Jedan od prijedloga jeste bio Bukinje međutim taj prijedlog uopšte ne može da  bude razmatran bez lokalne zajednice i ovo pojavljivanje građana je pokazatelj da se oni ne slažu niti sa lokacijom na Ljubačama niti sa lokacijom Bukinje. Više instance koje su preuzele rješavanje izbjegličke krize i onog što nam se dešava svakodnevno na autobuskoj stanici svakako mora da konstultuju glas naroda i lokalnu zajednicu kako Grad Živinice tako i Grad Tuzla o smještaju izbjeglica. Mi moramo iznaći rješenje, sjesti za pregovarački sto i donijeti odluku o smještaju ovih ljudi. Mi moramo pokazati i socijalnu stranu za ove ljude, da ne dođe do smrtnih slučajeva” – kazao je premijer TK, Denijal Tulumović.

Izvor: RTV Slon