U Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetsko – kliničkog centra Tuzla u posljednja 24 sata testirano je 229 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 28 osoba.

Najviše novootkrivenih slučajve zaraze koronavirusom je zabilježeno u Lukavcu (9) i Banovićima (7). U Tuzli i Živinicama evidentirana su po četiri nova slučaja, dvije zaražene osobe dolaze sa područja Kladnja dok je po jedan slučaj infekcije COVID-19 prijavljen u Gračanici i Sapni.

Kako je saopćeno iz Kriznog štaba Federacije BiH na području TK u posljednja 24 sata zabilježena su i četiri smrtna slučaja osoba koje su bile pozitivne na COVID-19. Naime, u pitanju je jedna ženska osoba iz Živinica rođena 1964. godine, muškarac također iz Živinica rođen. 1960. godine, muškarac iz Banovića rođen 1937. godine te još jedan muškarac starije životne dobi iz Gračanice.

Sve osobe su bile pacijenti sa brojnim komorbitetima, navodi se u dnevnom izvještaju. Jedan od preminulih pacijenata bio je priključen na respirator. Kako je saopćeno iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona sa današnjim danom broj aktivnih zaraženih osoba na području TK iznosi 688, dok se ukupno 373 osobe vode kao oporavljeni pacijenti.

Trenutno su u UKC-u Tuzla hospitalizirana ukupno 64 pacijenata pozitivna na COVID-19 (jedna osoba na respiratoru), dok se njih 624 nalazi na kućnom liječenju odnosnoi izolaciji i njihovo se stanje prati. Broj osoba koje se nalaze pod zdravstvenim nadzorom iznosi 613. Od početka pojave epidemije izazvane širenjem virusa korona u TK je do danas su potvrđena 1094 slučaja zaraze. Nadležni i apeluju na sve građane da nose maske, drže fizičku distancu od najmanje 1,5 metara i često peru ruke. (Tuzlanski.ba)

A.Osmičić