Četvrto izdanje Pop Art Festivala počinje u subotu, 06. juna u 18:00 sati ispred Međunarodnog centra za djecu i omladinu na Grbavici izvedbom pet petnaestominutnih predstava koje su nastale u samo jednom danu.

Projekat „Teatar u kvartu“ zamišljen je kao teatar u 24 sata, što je poznati koncept kreiranja mini predstava u jednom danu. Pet reditelja radiće sa pet pisaca koji imaju osam sati da napišu dramu koja traje petnaest minuta. Ostatak dana rezervisan je za probe, nakon čega slijedi izlazak pred publiku.

Adnan Lugonić, Emina Omerović, Emina Kovačević, Bojana Vidosavljević i Benjamin Hasić prvi put učestvuju u procesu koji za cilj ima realizaciju predstave u roku od 24 sata. „Neki poseban koncept zasad nemam, razmišljam prije svega o glumcima, njihovim senzibilitetima i prostoru gdje će predstava odigrati, a konkretan koncept će se formirati u momentu kada sjednemo u prostoriju i krenemo sa pisanjem,“ kazao je pisac Adnan Lugonić.

Spisateljica Emina Omerović smatra da je ovaj vid teatra veliki izazov, ali da se upravo zbog te nepredvidivosti raduje svemu. „Za mene je suština ovog eksperimenta zajedništvo i igra koji su nam toliko potrebni nakon svega što smo prošli zadnjih mjeseci. Nadam se da ćemo uspjeti ispričati neke važne priče koje se tiču naše zajedničke budućnosti, ali i podijeliti lijepo iskustvo koje nam je potrebno u sadašnjem trenutku,“ zaključuje Emina.

Nakon kreiranja dramskog teksta, Dino Mustafić, Selma Spahić, Irfan Avdić, Alen Šimić i Nermin Hamzagić sa po tri glumca u timu počinju raditi na realizaciji predstave. Reditelji ne kriju zadovoljstvo povratkom na scenu nakon duže pauze, posebno jer će radnja teksta biti smještena na Grbavici, gdje će se predstave i odigravati, čime se publici približava umjetnost koja je radnjom smještena baš u njihovu zgradu, na njihovo igralište, u njihovu ulicu.

„Nisam nikada prije režirao predstavu koju od začeća dramskog teksta do izvođenja pred publikom dijeli svega 24 sata. Uzbuđen sam jer takav koncept za mene predstavlja kreativni izazov, a to uzbuđenje sa mnom dijele kolegice i kolege redatelji, pisci i glumci.  Vjerovatno bih imao i tremu da je ne nadglašava iznimna želja za povratkom u pozorište,“ kazao je reditelj Irfan Avdić dodajući da predstava u 24 sata ilustruje divne i važne kvalitete teatra, a to su njegova moć adaptacije i nepokolebljivost.

Ni reditelj Nermi Hamzagić nije krio radost za ponovni susret s publikom i kolegama: „Zahvaljujem se Pop Art Festivalu što su nas okupili na ovako izazovnom projektu. Raditi u ambijentu je uzbudljivo , nepredvidljivo i neposredno. Radujem se suboti i vidimo se u kvartu!“

Ermin Bravo, Maja Izetbegović, Igor Skvarica, Alban Ukaj, Nadine Micić, Kemal Rizvanović, Saša Krmpotić, Sanja Burić, Vanja Đugum Matović, Mirna Jogunčić, Iva Šimić, Dino Sarija, Anja Drljević, Dražen Pavlović i Ejla Bavčić imaju samo osam sati da svoje glumačko umjeće pokažu pred publikom koja željno iščekuje povratak teatra.

Poput glumice Maje Izetbegović, većina glumaca prije nije učestvovala u kreiranja predstave u kojoj svi segmenti nastaju za jedan dan i o kojoj nemaju nikakvo predznanje o tekstu. „Koncept mi je izuzetno zanimljiv i sa uzbuđenjem čekam susret sa svojom ekipom: Dinom Mustafićem, Albanom Ukajom, Ivom Šimić i Bojanom Vidosavljević. Zanima me jako kakav proces i rezultat će sve ekipe imati, ali prije svega mislim da ćemo se dobro naraditi i zabaviti,“ poručila je Maja.

Pop Art Festival trajaće do 20. juna, a pored predstave „Teatar u kvartu“ program čine i kreativne radionice, te izuzetno zanimljive panel diskusije koje se održavaju u Kinu Meeting Point od 13:00 sati. O Gamimgu 07. juna govoriće Sloven Anzulović, Ivan Ramadan i Amar Zubčević. Panel o YouTube kulturi 13. juna ugostiće Adnana Cerića i Namika Đulića, a 20. juna razgovaraćemo o Product Designe-u sa Miranom Lazićem, Enom Dujmović i Zlatkom Tanovićem.

Više informacija o programu Pop Art Festivala možete naći na Facebook stranici UG Pogon. Ulaz na sve festivalske događaje je besplatan.

Pop Art Festival finansiran je grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država. Prijatelji Festivala su BHRT, Radio Antena, Opština Novo Sarajevo, Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo, Kino Meeting Point, Otvorena scena Obala, Jazzbina Sarajevo, IBL, Alaj print i Print Mania.

A.Osmičić