Načelnik opštine Šamac, Đorđe Milićević, prije dva dana je obišao početak izgradnje farmi za koke nosilje, koje će brojiti 150.000 koka, kada objekti budu gotovi. U obilasku mu je društvo pravio direktor firme “Agreks”, Predrag Miličić, stoji na zvaničnoj internet stranici ove opštine.

Vrijednost navedene investicije iznosi pet miliona KM, a riječ je o zatvorenom prostoru površine od 9.000 metara kvadratnih. Za vrijeme završetka radova i planiranje useljavanja, predviđena je 2021. godina, a zamisao je da na farmama radi izvjestan broj radnika sa teritorije ove opštine. 

Firma “Agreks” je vodeća na našim prostorima kada je živinarski sektor u pitanju, kako kaže direktor firme, i u toku je sa aktuelnim trendovima u proizvodnji konzumnih jaja. “Mi smo se odlučili da investiramo u kupovinu pet starijih objekata, u Brvniku. Tu ćemo napraviti kompleks, koji kada bude završen, biti će jedini u našoj zemlji koji će ispunjavati sve kriterije za izvoz jaja na evropsko tržište, prije svega u EU“, pojašnjava Miličić.

U planu dalje širenje kapaciteta

Dodaje da preduzeće širi svoje poslovanje po principu koncentričnih krugova. Glavno sjedište je u Donjem Žabaru, a odatle su se proširili i na susjedne opštine, procjenjujući da imaju mogućnost za izgradnju kapaciteta u blizini primarne fabrike stočne hrane i drugih pratećih djelatnosti potrebnih za realizaciju kompleksa ovih razmjera. 

Prema njegovim riječima, realizacija investicije dešavati će se kroz dvije faze. U prvoj će se izgraditi tri farme, opremljene modernom i automatizovanom, specijalizovanom tehnologijom. 

Lokalna samouprava u Šamcu vrlo je profesionalna, što je najvažnije. Do sada se nismo susretali sa klasičnim administrativnim zabranama već smo naišli na brzu i profesionalnu saradnju. Na ovu pogodnost mogu računati i ostali investitori koji otvaraju i ulažu ovdje, na ovom području“, poručuje direktor “Agreks-a”.

Nova zapošljavanja i nabavke nove opreme

Kako kaže načelnik Miličević, zadovoljan je što se ovdje otvorilo još jedno gradilište, tačnije u povratničkom naselju, mjesnoj zajednici Brvnik. Poseban značaj pridaje činjenici da se radi proizvođaču koji je lider na regionalnom tržištu. U ovom malom mjestu otvoriti će se moderni proizvodni pogon za proizvodnju konzumnih jaja, jedinstven na ovom području. 

U proteklom periodu, u našoj jedinici lokalne samouprave bili smo na usluzi svim kompanijama koje namjeravaju investirati na teritoriji Šamca. Tu se prije svega radi o proizvodnim ulaganjima, a čiji je rezultat otvaranje većeg broja novih radnih mjesta iduće godine, ali i dolazak jedne od najsavremenijih proizvodnji u tom sektoru, u Bosni i Hercegovini, a koja će doprinjeti uvođenju novih tehnologija“, zaključuje načelnik opštine. 

Takođe, ovim putem još jedan lider proizvodnje u BiH, ali i u regionu, pokreće nove investicije i na taj način šalje pozitivnu poruku da je Šamac otvoren za sva ulaganja, posebno ona proizvodnog karaktera.

“U predstojećem periodu intenzivirati ćemo aktivnosti na tom planu. I u ranijim godinama, ali i danas, stojimo na raspolaganju “Agreksu”. Firma može koristiti lokalne podsticaje, a koji se odnose na zapošljavanje novih radnika i nabavke nove opreme. Očekujem da u predstojećem periodu bude više ovakvih ulaganja”, zaključuje Milićević. (agroklub.ba)