U organizaciji Udruge za Etno-ekološki i ruralni razvoj „Stara sinija“ Gornji Hrgovi u imanju obitelji Marojević , u sobotu (20.07.) održana je 13. po redu tradicionalna manifestacija žetva i vršidba u prošlosti.

Posjetitelji su imali priliku pogledati kako se nekada u prošlom vremenu vršila žetva i vršidba na starinski način.

Ova manifestacija je rijedak primjer na našim prostorima, veoma lijepog tradicionalnog prikaza žetve i vršidbe. U ime Udruge „Stara sinija“ i u ime grada Srebrenik, sve prisutne je pozdravio voditelj programa Esad Dedić šef kabineta gradonačelnika grada Srebrenik.

“Ovo je jako dobra turistička promocija da šira javnost pogleda sa čime raspolažu naši prostori. Obitelj Marojević su napravili dobru sponu između Subotice, Županje i Srebrenika, tradicionalno smo vezani, imamo dobre resurse i vrijedne ljude” rekao je Nusret Šerifović savjetnik gradonačelnika grada Srebrenik.

Gosti su bili iz turističke zajednice grada Županje na čelu sa gospodinom Mirkom Bačićem, njihovi kosci i rukovedalje, Udruženje bunjevačkih Hrvata“Dužijanca“ Subotica (Srbija) na čelu sa Marijom Kujundžić predsjednicom Udruženja.

Treba napomenuti da je ovo međunarodna manifestacija u mjesecu julu, prva subota, manifestacija započinje u Županji, druga subota u Subotici a treća kao i završna u Gornjim Hrgovima, grad Srebrenik. Nakon prikaza tradicionalne žetve u prošlosti, prisutni su uz bogat kulturno-zabavni program i ukusne delicije nastavili druženje uz tradicionalnu muziku i nastup folklornih sekcija: Udruženje za Etno-ekološki i ruralni razvoj “Stara sinija” i KUD Mladost iz Tinje.

Učešće su uzele i članice Udruženja porodično ruralnog edukativnog centra (PREC Srebrenik) i Udruženje žena “Diva” Srebrenik.

Tekst:A;H