Petom kongresu nefrologa BiH s međunarodnim učešćem koji je održan u Tuzli u organizaciji Udruženja ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju BiH, prisustvovalo je 150 učesnika iz BiH, regiona i Evrope.

Predavanja su održali 40 pozvanih predavača, istaknutih nefrologa, a teme predavanja bile su transplantacija bubrega, novine u liječenju bubrežnih oboljenja, te značaj doniranja organa.

Kako su saopćili organizatori, poseban akcent stavljen je na poboljšanje kadaverične transplantacije u BiH, s obzirom da se bilježi značajan porast oboljelih, među kojima je veliki broj mladih osoba. Doniranjem organa bolesnik se spašava od doživotnih i mučnih dijaliza, te se znatno popravlja kvalitet života cijele porodice.

U sklopu Kongresa održana je i posebna sesija u okviru koje su mladi nefrolozi održali prezentacije s prikazom slučaja. Kongres nefrologa BiH svake godine, kako se ističe, poseban značaj pridaje mladim nefrolozima, kojima se pruža prilika da zajedno sa starijim kolegama diskutuju, analiziraju i daju zaključke.

Zatvaranje Kongresa obilježeno je dodijelom posebnih zahvalnica, kao priznanje za doprinos u razvoju nefrologije u regionu.

Zahvalnice su dodijeljene prof.dr. Sanjinu Račkinu iz Rijeke (Hrvatska), prof.dr. Enisi Mešić iz UKC Tuzla (BiH), te prof.dr. Halimi Resić (UNDT i Donorska mreža BiH).

Posebna Zahvalnica dodijeljena je i predsjedniku Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH Tomislavu Žuljeviću kao izraz poštovanja i zahvalnosti na izrazito uspješnoj saradnji i kontinuiranom radu u korist bubrežnih bolesnika.

Organizatori su na zatvaranju Kongresa izrazili ponos da je BiH i ove godine bila domaćin susreta stručnjaka iz regiona i Evrope, te obećali istrajnost u budućem radu, kako bi se stvorili što bolji uslovi za liječenje bubrežnih bolesnika. Također su ukazali na nedovoljan broj transplantacija organa u BiH, kao i činjenicu da su dijalizni centri nedovoljno kapacitirani za sve veći broj oboljelih, saopćili su organizatori.

Izvor:RTV Slon