U protekla 24 sata u Federaciji BiH testirano je 1.029 uzoraka, od kojih je 159 pozitivno na SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrirani su u Unsko-sanskom, Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Srednjobosanskom, Bosanskopodrinjskom, Posavskom i Kantonu Sarajevo.

Do sada je testirano ukupno 97.868 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 8.929 osoba. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 5.388 pacijenata, dok je trenutno aktivno 3.309 slučajeva pozitivnih na SARS-CoV-2. U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su četiri smrtna ishoda.

Preminula su dva muškarca iz Sarajeva, jedan muškarac iz Gračanice i žena iz Goražda. Sa današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 232, od toga 148 osoba je muškog i 84 su ženskog spola, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

U Tuzlanskom kantonu COVID-19 potvrđen kod 60 osoba

U Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetsko – kliničkog centra Tuzla u posljednjem ciklusu testiraja obrađeno je 367 uzorka, a COVID-19 je potvrđen kod 60 osoba.

Najviše novozaraženih evidentirano je u Tuzli 15, zatim u Lukavcu 12, Kalesiji 10, te po pet u Banovićima, Srebrniku i Živinicama, po tri slučaja evidentirana su u Gračanici i Gradačcu i dva u Doboj Istoku.

U posljednja 24 sata prijavljen je jedan smrtni slučaj muškarca srednje životne dobi s komorbiditetima sa područja Gračanice.

Broj trenutno aktivnih zaraženih osoba na području TK iznosi 692, dok se ukupno 1607 osoba vode kao oporavljeni pacijenti. Trenutno u UKC-u Tuzla hospitalizovana su ukupno 74 pacijenta pozitivna na COVID-19 od čega se tri osobe nalaze na mehaničkoj ventilaciji, dok se njih 618 nalazi na kućnom liječenju odnosno izolaciji i njihovo se stanje prati.

Broj osoba koje se nalaze pod zdravstvenim nadzorom iznosi 971. Od početka pojave epidemije izazvane širenjem virusa korona u TK je do danas je potvrđeno 2391 slučajeva zaraze SARS-CoV-2. Nadležni i apeluju na sve građane da nose maske, drže fizičku distancu od najmanje 1,5 metara i često peru ruke. (Tuzlanski.ba)