U 2019. godini je na području Europske unije proizvedeno 3,7 milijuna tona čokolade, a gotovo dvije trećine ukupne proizvodnje otpada na Njemačku, Italiju i Francusku

U 2019. godini na području Europske unije proizvedeno je 3,7 milijuna tona čokolade, objavio je statistički ured Europske unije Eurostat.

Njemačka, Italija i Francuska su najveći proizvođači čokolade, s proizvodnjom koja čini gotovo dvije trećine (64%) ukupne europske proizvodnje. Prati ih Nizozemska s 9% te Belgija i Poljska s po 7% udjela u ukupnoj europskoj proizvodnji čokolade.

Ovo predstavlja smanjenje od 0,3 milijuna tona čokolade u ukupnoj proizvodnji u odnosu na posljednje zabilježeno razdoblje 2017. godine, kad je Velika Britanija još uvijek bila članica Europske unije. U Europskoj uniji je 2017. godine proizvedeno oko 4 milijuna tona čokolade vrijednosti 18,3 milijarde eura. Te godine je Njemačka proizvela 1,3 milijuna tona, što je predstavljalo 32% ukupne europske proizvodnje. Slijedila ju je Italija s 0,7 milijuna tona ili 18% udjela u ukupnoj proizvodnji te Francuska i Nizozemska s po 9% udjela, odn. 0,4 milijuna tona proizvedene čokolade.

Iduća je bila Velika Britanija s 0,3 milijuna tona ili 7% ukupne proizvodnje, Belgija i Poljska s po 6% udjela i Španjolska sa 4% udjela. Ovih osam zemalja proizvele su 90% ukupno proizvedene čokolade na području Europske unije 2017. godine. (agrobiz)