U Crkvini otkrivena ploča na Kabinetu kineskog jezika

868
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ambasador Kine Đi Ping i direkor Osnovne škole „Srbija“ Irena Komlenović su otkrili ploču na kabinetu kineskog jezika u ovoj školi.
Osnovna škola „Srbija“ u Crkvini jedna je od četiri škole u Srpskoj u kojoj je počelo fakultativno izučavanje kineskog jezika u martu mjesecu ove godine .

U školi je opremlјen moderni kabinet koje je u vrijednosti od 10.000 KM finansirala Ambasada Kine, a kineski izučava 120 učenika od trećeg do devetog razreda, podijelјenih u sedam grupa koje imaju po jedan čas sedmično.
Ambasador Kine Đi Ping kaže da mu je drago što otkrivaju ploču na Kabinetu za učenje kineskog jezika, jer je to sastavni dio kulturne saradnje i razmjene sa Republikom Srpskom.

„Nadam se da će se na taj način omogućiti da veći broj učenika i studenata u Republici Srpskoj uče kineski jezik i da će to nakon nekoliko godina postati most prijatelјstva sa BiH, a posebno sa Republikom Srpskom gdje će učenici i studenti u Srpskoj naučiti više o kineskoj kulturi“, kaže Ping.
Đi Ping se zahvalio ovom prilikom predsjedavajućem Predsjedništva BiH iz RS Miloradu Dodiku i predstavnicima Republike Srpske što su omogućili i podržali ovaj projekat.

Direktor OŠ „Srbija“ Irena Komlenović ističe da u Crkvini vlada velika zainteresovanost za kineski jezik, da je i saradnja sa nastavnicom kineskog jezika NJang Cialei (Njang Jialei) na visokom nivou, te da im ova učionica služi za druge predmete.
Ona kaže da se nada da će se sa ovim projektom nastaviti i u naredim godinama.

Predsjednica Skupštine opštine Šamac Nikolina Škrbić se zahvalila ambasadoru Kine, te istakla značaj projekta za školu i lokalnu zajednicu.
„Znanje je neprocjenjivo i sama prilika da naša djeca imaju priliku da uče kineski jezik govori o tome koliko je to značajno za školu i za lokalnu zajednicu“ – kaže Škrbićeva.

Izvor : www.opstinasamac.org
Tekst i fotografija : Svetlana Pavlović, dipl. žurnalista