Štab za zaštitu i spašavanje u Brčko distriktu, koji je formiran s ciljem prevencije i suzbijanja širenja virusa korona, na današnjoj sjednici donio je odluku o djelimičnom otvaranju pijace Klanac za prodaju voća, povrća i ostalih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, kao i rasadnog materijala, cviječa, povrća i voća, izjavio je danas komandant Štaba Siniša Milić.

Milić je rekao da će pored zelene pijace, koja će raditi svakim radnim danom od 7.00 do 13.00 časova, biti otvorena i pijaca Klanac, i to tri dana u sedmici – ponedjeljkom, srijedom i petkom u vremenu od 7.00 do 13.00 časova, a prodaja će se moći obavljati isključivo na tezgama u krugu pijace ili sa kamiona parkiranih na mjestima koja su za to predviđena.

Takođe, dozvoljena je i trgovina cvijećem na veliko i malo.

“Na svim ovim mjestima je obavezno pridržavanje i provođenje svih propisanih higijenskih mjera i preporuka kupcima da se što kraće zadržavaju na prodajnim mjestima”, rekao je Milić, dodajući da će se prije početka rada pijace Klanac obavezno izvršiti dezinfekcija prostora, što će se obavljati u kontinuitetu prema Planu dezinfekcije.

Odobren rad i u krugu pijace Arizona

Štab je, takođe, registrovanim poljoprivrednim proizvođačima odobrio prodaju voća, povrća, cvijeća i svih vrsta rasade u krugu pijace Arizona i u sklopu njihovih poljoprivrednih gazdinstava uz pridržavanje svih propisanih mjera.

U slučaju nepoštivanja ovih mjera, što može negativno uticati na epidemiološku situaciju, štab će ukinuti ova odobrenja”, rekao je Milić.

On je ponovio da će dalja relaksacija ili pooštravanje mjera donesenih s ciljem suzbijanja epidemije virusa korona zavisiti isključivo od epidemiološke situacije na prostoru distrikta, koja se, upravo zahvaljujući mjerama ograničenja, kao i odgovornim ponašanjem građana, i dalje drži pod kontrolom.

BiznisInfo

A.Osmičić