U Brčkom je donesena Odluka o proglašenju stanja epidemije COVID-a 19, koja na snagu stupa još danas, a što je usuglašeno sa Zakonom o zaštiti stanovništva o zaraznim bolestima Distrikta. To je novinarima potvrdio predstojnik Odjela za zdravstvo Akif Pezerović, te dodao da odluka uređuje pravni dio sustava u okviru zdravstva kao i to da jasnije pozicionira ulogu Pododjela za javno zdravstvo u borbi protiv COVID-a. Proglašenjem stanja epidemije ne uvodi se pooštrovanje mjera u samozaštiti građana, pojasnio je Pezerović, te naglasio da je situacija u Brčko distritktu prilično ozbiljna, ali pod kontrolom.

Pored ovoga, Pezerović je istaknuo kako je u Brčkom distriktu u posljednja 24 sata zabilježen jedan šmrtni slučaj uzrokovan koronavirusom, a riječ je o ženskoj osobi 1947. godište koja je imala ozbiljnije srčane mane. Zabilježen je i jedan novi slučaj zaraze koronavirusom kod ženske osobe rođene 1947. godine.

Na današnjoj sjednici Stožera za zaštitu i spašavanje potvrđeno je i da rad ugostiteljskih objekata ostaje do 23.00 sata, do donošenja nove odluke.

Radio Brčko