Direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete BiH Damir Alihodžić izjavio je da proces halal certificiranja u 2019. godini uspješno okončalo 29 kompanija i to 19 iz BiH, šest iz Srbije, te po jedna kompanija u Turskoj, Crnoj Gori, Bugarskoj i Češkoj.

Od ukupno 29 kompanija, iz sektora prehrambene industrije je 17, osam iz oblasti turizma, dvije iz oblasti proizvodnje stočne hrane i premiksa, te po jedna kompanija iz oblasti farmacije, ambalaže hrane i kožarske industrije. Na području BiH najviše halal certificiranih kompanija u 2019. godini je iz sektora prehrambene industrije, njih devet, zatim turizma osam, te po jedna kompanija iz oblasti farmacije, ambalaže hrane i kožarske industrije.

Alihodžić je dodao da u BiH halal certifikat trenutno ima 105 kompanija, te više od pet hiljada proizvoda.

Halal industija je veoma značajna za Bosnu i Hercegovinu. Gotovo sve značajnije kompanije su prepoznale potencijale svjetskog halal tržišta i implementirale zahtjeve halal standarda. U prosjeku svake godine uspješnu implementaciju zahtjeva halal standarda okonča više od 20 novih kompanija u BiH – kazao je Alihodžić.

Također,u 2019. godini, kako je dodao, zabilježen je rast kompanija iz oblasti turizma koje su uspješno okončale proces halal certificiranja. Kada je riječ o halal turizmu kod nas, Alihodžić je naveo da se i ova oblast ubrzano razvija uzimajući u obzir da je BiH i u tom smislu jedna od najatraktivnijih destinacija.

Očekujemo da će nadležna ministarstva, u skladu sa iskazanim potrebama, u narednom periodu pružiti značajniju podršku razvoju halal turizma u BiH.

Bosanskohercegovački halal proizvodi pronalaze svoje mjesto na policama različitih marketa širom svijeta, a naše kompanije izvoze u zemlje regiona, EU, Ameriku, Kanadu, Saudijsku Arabiju, Rusiju, Azerbejdžan, Maleziju, itd.

Uvjereni smo da su halal proizvodi sa ovog područja kvalitetni, konkurentni i zanimljivi potrošačima s tim da je neophodno dodatno raditi na promociji i brendiranju. Neophodno je da naše halal certificirane kompanije putem sajmova, promocija, direktnih kontakata i sl. ostvare saradnju sa značajnim distributerima u inostranstvu kako bi plasirali svoje proizvode. U realizaciji ovih aktivnosti neophodna je i podrška države kako bi halal certificirane kompanije i njihovi proizvodi bili konkurentniji na domaćem i inostranom tržištu.

Agencija pruža punu podršku organizaciji Sarajevo Business Foruma (SBF) i njeni predstavnici namjeravaju učestvovati i ove godine na ovoj vodećoj investicijskoj konferenciji u Jugoistočnoj Evropi.

Naša iskustva sa prethodnih SBF su veoma pozitivna i imali smo priliku čuti korisne informacije, prezentirati se i ostvariti poslovne kontakte sa relevantnim akterima iz cijelog svijeta.

Izvor: RTV TK