Svi obveznici u sistemu PDV-a u Bosni i Hercegovini morat će u 2020. godini Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) dostavljati elektronskim putem knjigu ulaznih računa (KUF) i knjigu izlaznih računa (KIF).

– Ova novina će omogućiti UIO da tokom budućih kontrola bude tačno fokusirana na određena preduzeća i račune – naglasio je u razgovoru za Fenu načelnik Odjeljenja UIO BiH za komunikacije i međunarodnu saradnju Ratko Kovačević.

Kada svaki obveznik dostavi elektronskm putem svoj KUF i KIF, onda će UIO, kako je pojasnio, jednostavnim uparivanjem tih dokumenata provjeriti da li je određeni račun za koji je jedan obveznik izvršio odbitak ulaznog PDV-a i prikazao ga u svom KUF-u, ujedno kod drugog obveznika prikazan u KIF-u, na način da je za taj određeni promet dobara ili usluga uredno obračunat i plaćen PDV u određenom obračnskom periodu.

Sve fakture koje u procesu uparivanja budu “iskakale” i ne budu se mogle povezati, bit će, upozorio je, i predmet provjera i kontrola.

Pojašnjava da je ovo još jedan korak naprijed u smislu lakšeg i boljeg sistema kontrola, otkrivanja određenih nepravilnosti na vrijeme, te fokusiranja kontrolnih aktivnosti na one obveznike gdje je to zaista i potrebno.

– Nije nam cilj da sve poreske obveznike opterećujemo učestalim i dugim kontrolama, već novim sistemom želimo pod pojačan nadzor staviti samo one obveznike kod kojih se dešavaju određene nelogičnosti. Svi uredni poreski obveznici imat će samo prednosti od novina koje se počinju primjenjivati u 2020. godini, kada je u pitanju elektronska komunikacija UIO sa poslovnom zajednicom – istakao je Kovačević.

Novina koja se očekuje od početka 2020. godine je i mogućnost elektronskog podnošenja zahtjeva za dobijanje uvjerenja UIO o izmirenim obavezama po osnovu indirektnih poreza.

– Trenutno to funkcioniše na način da poreski obveznici takav zahtjeva donose lično u prostorije UIO, ili zahtjeve šalju putem pošte. Novina na portalu e-Porezi značit će da se zahtjevi šalju iz kancelarije samo jednim klikom, uvjerenja će se dobijati puno brže, a obveznici će imati manje troškove – ukazao je u razgovoru za Fenu načelnik Odjeljenja UIO BiH za komunikacije i međunarodnu saradnju Ratko Kovačević za RTV Slon.