Na putevima Tuzlanskog kantona svakodnevno su prisutna 634 taksi vozila, a ovu djelatnost obavlja 509 registriranih prijevoznika. Svi oni do 28. februara ove godine u Ministarstvu trgovine, turizma i saobraćaja TK mogu podići dopunsku taksi oznaku za 2020. godinu.

Trend rasta

Najveći broj taksi prijevoznika registriran je na području grada Tuzla. Ukupno su evidentirana 34 pravna lica sa 160 taksi vozila i 178 fizičkih lica sa po jednim taksi vozilom. To znači da na području grada ovu djelatnost obavlja njih 338 – ističe Edin Buševac, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Na području svih ostalih općina na području kantona taksi djelatnost obavlja 290 fizičkih i tri pravna lica sa četiri taksi vozila.

U proteklih deset godina, broj taksi vozila na području TK povećao se za 44, odnosno sa 440 u 2010. godini na 634 na kraju prošle godine. Ranijih godina najveći trend rasta imao je grad Tuzla, dok u posljednje vrijeme broj registriranih taksi prijevoznika znatnije raste u Živinicama i Srebreniku.

Prekršajni nalozi

Nakon 28. februara, posljednjeg dana za preuzimanje dopunskih oznaka, inspektori za cestovni saobraćaj i pripadnici uniformirane policije podnosit će prekršajne naloge.

Propisana novčana kazna za neposjedovanje dopunske oznake na taksi vozilu za pravna i fizička lica kreće se od 500 do 1.500 KM, odnosno od 200 do 500 KM za odgovorno lice.

Apeliramo na građane da prilikom korištenja taksi usluga pogledaju da li vozilo posjeduje dopunsku taksi oznaku. Na taj način ćemo dodatno suzbiti nelojalnu konkurenciju – navodi Buševac.

Izvor: Avaz