Tužilaštvo Bosne i Hercegovine preuzet će predmet koji se odnosi na navode o nezakonitostima i nepravilnostima u svezi uvoza respiratora iz NR Kine u BiH, koji su koštali oko 10,5 miliona KM.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, na sastanku održanom na inicijativu glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić, koji je održan u prostorijama SIPA, sa dužnosncima  SIPA, KT Sarajevo i Agencije za javne nabavke BiH, dogovoren je nastavak aktivnosti u tom predmetu.

Nakon što je Državna agencija za istrage i zaštitu, temeljem svojih ovlasti propisanih Zakonom o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, izvršila provjere navoda o nezakonitostima u svezi nabavke 100 respiratora iz NR Kine, te nakon ocjene dosad poznatih činjenica, utvrđeno je da u tom predmetu postoji nadležnost Tužilaštva BiH, te će dalje aktivnosti i provjere biti nastavljene i vođene pod nadzorom Tužilaštva BiH.

S tim u svezi, Kantonalno tužilaštvo KS dostavit će Tužilaštvu BiH tokom dana predmet koji je do sada vođen pod njihovim nadzorom – navodi se.

Izvor: RTV Slon