Turski sud je odlučio da će Aja Sofija, koja je više od 900 godina bila crkva, nakon toga džamija i u posljednjih 86 godina muzej, ponovo biti u potpunosti funkcionalna džamija.

Detalji ove presude se još uvijek očekuju, ali se ona u skladu s onim što je turski predsjednik Erdogan obećao svojim biračima na proteklim izborima.

Prema dostupnim informacijama iz turskih medija vlasti planiraju koristiti posebne svjetlosne efekte kako bi tokom namaza sklonili iz pogleda vjernika ikone i druge kršćanske elemente koji se nalaze u jednom od najpoznatijih historijskih spomenika u svijetu.

Također, očekuje se da će gornje galerije u Aja Sofji biti dostupne posjetiocima i turistima te da će moći pristupiti i vidjeti ikone i druge elemente iz kršćanskog perioda ove bogomolje.

UNESCO je ranije ove sedmice upozorio Tursku da moraju prije bilo kakvih promjena pravnog statusa ovog objekta obavijestiti ovu instituciju i pokrenuti dijalog sa Genevom kako bi se uskladio status Aja Sofije na listi svjetske baštine.

UNESCO upozorava da ukoliko ne bude ovakvog pristupa onda će se morati povesti rasprava o statusu Aja Sofije na listi. Protiv ovakve odluke turskih vlasti bili su i predstavnici Grčke, SAD kao i ekumenski patrijarh Bartolomej drugi. (N1)