Turska ne planira sklopiti sporazum s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) koji nudi nove zajmove ekonomijama usljed pada zbog pandemije, rekao je danas glasnogovornik predsjednika.

„Nemamo MMF na dnevnom redu… Na dnevnom redu u Turskoj nije sklapanje novog sporazuma s MMF-om, nema kredita niti novog stand-by aranžmana”, rekao je İbrahim Kalın u intervjuu privatnom televizijskom kanalu CNN Türk.

“Kako bi doprinijeli oporavku svjetske ekonomije, MMF, Svjetska banka, zemlje G-20, međunarodne institucije i organizacije, kao i pojedine zemlje, će naravno ispuniti svoje dužnosti. Međutim, Turska ne traži sporazum sa MMF-om”, rekao je Kalin.

Turska je potvrdila ukupno 1.101 smrt od virusa koji je prvi put otkriven u Kini krajem prošle godine. Najmanje 52.167 je zaraženo prema službenim podacima.

Sveukupno, bolest je zarazila više od 1,78 miliona ljudi u 185 zemalja i regija, pokazuju podaci koje je prikupio američki univerzitet Johns Hopkins sa sjedištem u SAD-u. Broj smrtnih slučajeva blizu je 110.000, dok se gotovo 410.000 oporavilo.

Više od 90 zemalja zatražilo pomoć

Čelnica MMF-a Kristalina Georgieva kazala je prije 10-ak dana da je više od 90 zemalja zatražilo od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) izvanrednu finansijsku pomoć zbog pandemije koronavirusa koja je dovela do ekonomske krize bez presedana, napominjući kako“nikada u povijesti MMF-a nismo svjedočili zaustavljanju svjetske ekonomije”.

Podsjetimo da je i Bosna i Hercegovina u petak dogovorila sa MMF-om novi aranžman vrijedan 330 miliona eura.

A.Osmičić