Direktori najvećih tržnih centara u BiH izrazili su danas spremnost da daju prednost domaćim proizvodima na njihovim policama.
Nakon sastanka, koji je organizovan danas u Sarajevu, u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, pored ministra Staše Košarca i direktora trgovačkih centara, prisutni su bili i predstavnici Vanjskotrgovinske komore BiH, prenose Nezavisne novine.

Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, je novinarima nakon sastanka rekao da smatra da domaći proizvodi nisu adekvatno zastupljeni na policama tržnih centara u BiH, te da je veoma važno ostvariti komunikaciju s predstavnicima tržnih centara kako bi se u konačnici donošenjem određenih propisa to definisalo na adekvatniji način. Kazao je da ga raduje opredjeljenje tržnih lanaca u BiH da podrže domaće proizvođače.

– Evropska praksa pokazuje da u različitim zemljama EU postoje različita pravila. Intencija proizvođača u BiH je takva da preko 50 posto proizvoda u tržnim centrima nude proizvode iz BiH. Na neki način to Evropska komisija usporava, ali imamo različite prakse u Belgiji, Mađarskoj i nekim drugim zemljama. A da bismo donijeli adekvatne propise, treba da razvijemo komunikaciju. Zbog toga sam pozvao tržne centre, a poslije razgovora s prerađivačima i primarnim proizvođačima – kaže Košarac.

Ističe da je važno danas kada postoje viškovi omogućiti da mesoprerađivači otkupljuju meso, odnosno stoku od naših primarnih proizvođača, a da se ta finalna roba nađe u tržnim centrima.

Prema njegovim riječima, sa Johanom Satlerom, šefom Delegacije EU u BiH, razgovarao je o izvozu mesa iz BiH. Osvrnuo se i na izvoz mesa iz BiH u Tursku.

– Nismo zadovoljni turskom kompanijom koja izvozi meso. Ne želi dati bankovne garancije na 45 dana – rekao je Košarac.

Kazao je da će se razmatrati i mjera zabrane uvoza mesa, ako druge mjere ne donesu poboljšanje po ovom pitanju.

Edin Ibrahimović, izvršni direktor lanca “Bingo” Tuzla, kazao je da je potrebno dati podsticaje klaoničarima kako bi građani imali povoljniju cijenu domaćeg mesa.

– Mi uzimamo ono što je u ponudi. Domaće meso bi trebalo da bude konkurentno. Za krajnjeg potrošača je bitno da ima povoljnu cijenu domaćeg mesa. Mi aktivno radimo na tome. Potrebni su podsticaji klaoničarima jer su oni izvor mesa – rekao je.

Ističe da su oni u ovom lancu spremni podržati domaće proizvođače te da oni to već kontinuirano i rade.

Nemanja Vasić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, poručio je da Ministarstvo ne bi trebalo da pribjegava mjerama zabrane uvoza mesa i da se ne uvozi toliko mesa koliko se misli, te da bi Ministarstvo jednom vrstom kompromisa i mjerama kao što je to Srbija uradila moglo da se riješi trenutnih viškova..

Naveo je da se najkvalitetnije meso slabo kupuje u BiH, prenose Nezavisne novine.