Brzi odgovor na bebine suze garancija da će ona plakati češće i neće uspjeti naučiti kako se umiriti bez pomoći.

Puštanje bebe da plače neće utjecati na kasniji život, smatraju naučnici. Neki se stručnjaci boje kako bi puštanje djeteta da se samo isplače moglo rezultirati stresom kod djece i utjecati na bebinu povezanost s majkom ili uzrokovati probleme u ponašanju.

Drugi pak tvrde kako je brzi odgovor na bebine suze garancija da će ona plakati češće i neće uspjeti naučiti kako se umiriti bez pomoći. Nova je studija, koja se odmah našla na naslovnicama novina, pojasnila kako nema nikakvih dokaza da će ostavljanje djeteta da se isplače utjecati na buduće ponašanje, vezu s majkom ili to koliko će plakati u budućnosti.

Ako ništa, puštanje bebe da plače vjerojatno znači da će plakati manje kad napune 18 mjeseci. Ipak, malo je majki koje će ostaviti dijete da plače pa možda ovi rezultati i nisu toliko pouzdani. Naučnici kažu kako njihovo istraživanje ne podupire stav da se dijete ostavi da plače, ali niti da se odmah priskoči u pomoć, već napominju kako studija podupire roditelje da budu intuitivni da sami pronađu stil odgoja.

  • Mali je broj majki prijavio kako ostavljaju malu bebu da plače.

Tim koji je proveo istraživanje dolazi sa univerziteta Warwick, a rezultati studije su objavljeni u magazinu Journal of Child Psychology and Psychiatry. Majke 178 beba su upitane koliko često beba plače, koliko dugu, sve od rođenja pa do 3. i 18. mjeseca života. Uz to su upitane koliko često bebu ostavljaju da plače dok se ne umiri.

Mali je broj majki prijavio kako ostavljaju malu bebu da plače, ali se stvari mijenjaju iz mjeseca u mjesec djetetova života. Zaključak bi studije bio da niti jedan strogi režim nije potreban niti korišten širom svijeta. Većina je roditelja ipak brže reagirala kada je u pitanju novorođenče. Najvažnije je možda znati kako ostavljanje bebe da plače neće donijeti negativne posljedice na ponašanje.

(Dnevni avaz)