Dionice proizvođača električnih automobila Tesla nastavile su rasti. Porasle su za više od 4 posto u utorak, po prvi put povećavajući ukupnu tržišnu vrijednost kompanije iznad 500 milijardi dolara.
Teslina tržišna kapitalizacija porasla je na više od 520 milijardi dolara u utorak popodne, piše američki CNN.

Tesla sada vrijedi više od kombinirane tržišne vrijednosti većine najvećih svjetskih proizvođača automobila: Toyota, Volkswagen, GM, Ford, Fiat Chrysler i njegov partner Grupa PSA.

Cijena dionice firme porasla je za 550 posto od početka godine – njima se trgovalo u utorak u podne za 549 dolara, u odnosu na 86 dolara u januaru.

Rastuća vrijednost dionica također je u utorak povećala neto vrijednost bogatstva izvršnog direktora Tesle Elona Muska na 127,9 milijardi dolara, prema Bloombergovom indeksu milijardera.

U oktobru je kompanija izvijestila o najvećoj tromjesečnoj dobiti do danas, objavivši neto dobit od 874 miliona dolara, isključujući posebne stavke, što je 156 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

To je peto uzastopno tromjesečje rasta. U Tesli se nadaju da će ostvariti cilj ove godine da prodaju pola miliona automobila.

(Biznis info)