Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija rekao je da proces oživljavanja privrede, nakon krize izavane pandemijom virusa korona, ide dobrim tokom i da se broj zaposlenih povećava, te su svi parametri i pokazatelji bolji nego što se očekivalo.

“Pokazatelji za treći kvartal su značajno bolji nego u drugom kvartalu i svaki pad BDP koji bude manji od pet odsto, a sada je 4,6 odsto, biće uspjeh i biće prihvatljiv s obzirom na pandemiju koja još traje i ostavlja posljedice”, istakao je Tegeltija.

On je dodao da enitetske vlade i Savjet ministara pripremaju program ekonomskih reformi koji će prezentovati parlamentima prije kraja godine.

“Mi ćemo napraviti jedan veliki investicioni ciklus u javom sektoru koji će da povuče i privatni sektor. Dodatna finansijska sredstva se moraju obezbijediti kako bi zemlja krenula naprijed u ekonomskom smislu”, istakao je Tegeltija, navodeći primjer da su ogromni gubici u sektoru turizma koji se neće moći nadomjestiti u jednom ili dva kvartala, te da očekuje će svi minusi koje BiH sada ima biti pozitivni ako se ne dese enormne promjene u zdravstvu.

Govoreći o zaduženju sa MMF-om, Tegeltija je rekao da BiH nisu potrebne “vatrogasne” mjere od ove finansijske institucije, već da su u toku pregovori o aranžmanima koji su ranije dogovoreni.

“Sa MMF-om pregovoramo u iznosu kvota i u rokovima koje BiH može da ispuni. Mi nastavljamo razgovore od ranije koji se odnose na provođenje reformi i već znamo koje su to oblasti koje treba pomoći. Kada je riječ o javnim investicijama očekuju nas ulaganja u putnu i željezničku infrastrukturu i u oblast energetike”, rekao je Tegeltija za BHT.

On je dodao da će na Samitu EU i lidera Zapadnog Balkana u Sofiji biti predstavljen ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan na kojem će biti riječi o investicionim projektima koje je BiH predložila.

“To podrazumijeva da definitivno obezbijedimo izvore finansiranja za koridor Pet-ce, koji je izuzetno važan za privredu i građane, da osposobimo željezničku infrastrukturu kako bi mogla da nosi teret razvoja privreda i da uložimo u oblast energeiku. To će stvoriti pretpostavke da obezbijedimo sigurno finansiranje za naš realni sektor koji je pretrpio ogromne gubitke i trebaju dodatne investicije za njihovu sanaciju”, pojasnio je Tegeltija.

On je naglasio da je BiH apsolutno najmanje zadužena u regionu i da to pokazuju statistički podaci.

“Imamo sve resurse i kapacitete da redovno servisiramo svoje dugove bez ozbiljnih poteškoća, a u novom investicionom ciklusu sav taj novac će se vratiti”, naveo je predsjedavajući Savjeta ministara. (BiznisInfo)