Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija istakao je da je pandemija virusa korona, ako se izuzmu ljudski životi koji su nenadoknadivi, napravila ogromne troškove u ekonomiji. Tegeltija je istakao da gubici nisu konačni i da će oni zavisiti od trajanja pandemije.

Ono što sada već možemo reći jeste da su gubici zaista ogromni i da je pandemija napravila ogromne troškove u ekonomiji – rekao je Tegeltija, naglasivši da se procjenjuje pad domaćeg BDP-a za pet posto, kao i da će indirektni porezi u ovoj godini biti manji za 260 miliona KM od planiranih.

Najveći problem su gubici koje pravimo u ovom trenutku. U nekim normalnim uslovima sa normalnom privrednom aktivnosti i prihodima dodatni troškovi se lakše podnose, a sada imate dodatne troškove za državu i gubitak prihoda koji će se tek mjeriti. Siguran sam da će trebati dvije do tri godine da bismo se vratili na nivo privredne aktivnosti koji smo imali krajem 2019. godine – ukazao je Tegeltija.

On je izrazio uvjerenje da će se najjači privredni subjekti izboriti sa krizom i gubicima izazvanim pandemijom, dok će za pojedine grane privrede biti potrebna i dodatna podrška vlada entiteta, jer u suprotnom neće moći da izdrže.

Tegeltija je istakao da posljedice pandemije virusa korona nikada niko neće moći tačno izračunati, već će biti riječ uglavnom samo o procjenama.

Predsjedavajući Savjeta ministara je naveo da će entiteti i Brčko distrikt vrlo brzo moći izračunati koliko je koštala ova pandemija kao direktni trošak, što će se prije svega iskazati kroz trošak zdravstvenog sektora koji je imao znatne drugačije troškove nego što bi imao u normalnim situacijama, od nabavke opreme, lijekova, drugačijeg načina rada, a zatim i kroz dodatno angažovanje pojedinih institucija poput MUP-a do mjera koje su rezultat direktne podrške u smislu minimalnih plata i poreza.

On je istakao da cifre iz Vlade Republike Srpske pokazuju više od 120 miliona KM dodatnih troškova samo u zdravstvu.

Govoreći o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u BiH, Tegeltija je za rekao da je lično očekivao da će ona biti povoljnija, u smislu broja zaraženih virusom korona i poštivanja preporuka zdravstvenih radnika.

On je dodao da je, uprkos porasta broja oboljelih, situacija stabilna i pod kontrolom s obzirom da je riječ uglavnom o osobama sa blažom kliničkom slikom i izrazio nadu da neće doći do vraćanja nekih rigoroznijih mjera.

Naravno da su ljudski životi i zdravlje ljudi na prvom mjestu i da je potrebno da se svi pridržavamo mjera zaštite, jer bi eventualno vraćanje rigoroznijih mjera dodatno otežalo privrednu situaciju i veoma loše se odrazilo na domaću ekonomiju – istakao je Tegeltija.

On je naveo da se već sada bilježe rezultati podrške privredi koje su entitetske vlade preduzmale, posebno Vlada Republike Srpske.

Sada prelazimo iz faze u kojima su vlade entiteta, dominantno Vlada Republike Srpske, direktnom finansijskom podrškom pomogle privredu u fazu kada se privredni subjekti moraju prilagoditi novonastaloj situaciji – rekao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, očekuje se da do 1. jula budu otvorene granice prema svim zemljama Zapadne Evrope, kao i zemljama EU i nekim izvan Unije, ukoliko ne bude drugačijih zahtjeva zdravstvenog sektora.

On je ocijenio da tada ne bi trebalo da bude nekih ograničenja za državljane BiH.

IZVOR: biznisinfo