Tajkuni u Srbiji hoće da sruše Kuću cvijeća, Tita iskopaju i na tom mjestu izgrade stanove!

702

Nedavno, prije nedjelju dana, održan je sastanak dvojice tajkuna, na kojem je između ostalog razmatran i plan da se domognu površine od 3,2 hektara (park), kao i 5.252 kvadratih metara (Muzej Jugoslavije) u Beogradu.

Pomenuta površina odgovara površini Muzeja Jugoslavije, koji je 2013. proglašen institucijom od izuzetnog značaja i koji podrazumjeva Stari muzej, Muzej „25. maj“ i Kuću cvijeća, gdje je sahranjen jugoslovenski maršal Josip Broz Tito.

Radi se o projektu koji je težak više od milijardu eura, a ukoliko im pođe za rukom da izguraju svoj plan, to bi podrazumijevalo selidbu zbirki koje se čuvaju u muzeju u druge muzeje, dok bi Josip Broz Tito bio ekshumiran i sahranjen u Aleji zaslužnih građana ili na nekom drugom mjestu, što njih i ne interesuje previše. Namjera je da se tu izgradi eksluzivni stambeno-poslovni kompleks, čija bi vrijednost ubjedljivo premašila sve što je do sada izgrađeno u Beogradu. Za taj projekat, osim dvojice domaćih tajkuna, zainteresovane su i ozbiljne strane kompanije. Uprkos tome što bi reakcija javnosti bila izuzetno negativna, morali bi da dobiju i dozvole i saglasnost gradskih, kao i republičkih vlasti, što se u ovom trenutku teško može očekivati.

S druge strane, unuk Josipa Broza, Joška Broz, lider Komunističke partije u Srbiji, navodi za “Alo” da nije čuo za takav plan, ali i dodaje da ga ne bi začudilo da neko zaista tako nešto namjerava da uradi.

Kod nas je sve moguće, možda se radi o gornjem dijelu, gdje je bila rezidencija, jer vidim da tamo niko ništa ne radi, to stoji od bombardovanja, ali ne vjerujem da bi narod dozvolio da premjeste Tita. Za neke stvari ne postoji novac i ako treba, branićemo njegov grob svojim tijelima – naveo je Joška Broz.

(Izvor: Oslobođenje)