Svjetski dan Down sindroma

1387

Na današnji dan, 21. marta, obilježava se Svjetski dan Down sindroma, genetskog poremećaja uzrokovanog prisutnošću viška jednog hromosoma.Down Syndrome International (DSI) je službeno odredio 21. mart kao Međunarodni dan sindroma Down, a datum je bio izabran kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. hromosoma i podjednako se koristi sa sinonimom Down sindrom. 

Downov sindrom je genetski poremećaj koji je uzrokovan prisutnošću jednog hromosoma viška, a nastaje u trenutku začeća. Uzrok Downovog sindroma otkrio je 1959. godine francuski genetičar, prof. Jerome Lejeune. Na 21. paru hromosoma otkrio je još jedan hromosom viška, umjesto 2, tu su se nalazila 3 hromosoma, a u cijeloj stanici umjesto 46, ukupno 47 hromosoma. Takav poremećaj nalazi se u svakog čovjeka s Downovim sindromom. Nije ga moguće izmijeniti, niti liječiti.

Stepen poremećaja varira od osobe do osobe i nemoguće je odmah poslije porođaja ustanoviti koji će stepen poremećaja dijete imati.  Ime “Down” potječe od imena engleskog liječnika Johna Langdona Downa koji je 1866. prvi opisao sindrom, gotovo 100 godina prije nego što je pronađen uzrok poremećaju. Ljudi s Downovim sindromom imaju određeni stepen poremećaja u razvoju (mentalni hendikep). 

Iz godine u godinu naučnici imaju sve više saznanja o ovom sindromu, a budućnost je svjetlija nego ikad. Osobe s Downovim sindromom su sve više prihvaćene i sve se bolje snalaze u bh. društvu, a dokaz za to je i Hasan Sejdinović koji je prije nekoliko dana osvojio najsjajniju medalju na Svjetskim igrama Specijalne olimpijade u Abu Dhabiju, u Bosnu je donio zlato.

Za njih granice ne postoje, oni su modeli, karatisti i još mnogo toga. Iz dana u dan dokazuju da imati Downov sindrom ne znači imati “posebne potrebe”. Ustvari, njihove glavne potrebe su iste kao i potrebe svakog drugog čovjeka. Žele jesti, piti, disati, voljeti i žele da im ljubav bude uzvraćena.
Djeca i odrasli s Downovim sindromom žive život punim plućima, osvajaju svojim osmijehom, oni su inspiracija ostalima da nikad ne treba odustati. Ovi borci svaki dan šire pozitivnu energiju i za njih riječ “odustajanje” ne postoji. Ljubav i sreća stanuju u njihovim srcima, a skupa u šarenim čarapama koračamo u bolju budućnost gdje će inkluzija u društvo biti najmanji problem, a najveći s kim se prije možemo poigrati.

Izvor: Klix/B1TV