Udruženje korisnika kredita “Švicarac” najavilo je šest tužbi protiv države BiH i Adiko banke Evropskom sudu za ljudska u Strazburu i Evropskom sudu pravde u Luksemburgu. Tvrde da se praksa evropskih sudova u BiH ne primjenjuje.

Četrdesetsedmogodišnji Edin Mašnić prvo što kaže za sebe jeste “ja sam sretan čovjek”, a razlog za to je što je nakon devet godina otplatio kredit u švajcarskim francima u Hipo Adiko banci. Prvobitna rata kredita od 350 KM prerasla je u 550, a što, kaže, ne bi mogao otplaćivati bez pomoći supruge. Tužio je banku i, naglašava, od tužbe ne odustaje.

“Nema gdje nije stajala reklama sedam posto kamata HAAB. Ma nema ko je neće uzeti. Ja koji sam uzeo jedan sam od tih nesretnika. Na kraju sam otplatio njima njihovo, ali tužba stoji i stajaće, ponosno će stajati. Presude iz ostalih država, kako to oni, kako su uradili, a kako kod nas rade, kod nas u stvari ništa ne rade”, tvrdi nekadašnji korisnik kredita Edin Mašnić.
U udruženju “Švicarac” najavljuju nove tužbe protiv banke i protiv države. Nezadovoljni su, naglašavaju, odlukom Ustavnog suda BiH iz presude po tužbi korisnika kredita protiv Hipo Adiko banke, koja traje 11 godina. Ali, zato, ističu, u slučaju prodaje hipoteke korisnika kredita, sve se završilo za pola godine.

Korisnika ovih kredita u BiH ima 11.430. Kemal Duraković tvrdi da je banka samo na kursnim razlikama zaradila više od 80 ofsto, ali i na kamatama. Smatra da to ukupno iznosi 782 miliona KM, a da naplata ide preko dvije milijarde.

Izvor:BHRT