Svečanom akademijom u Domu kulture u Brčkom danas je obilježeno 20 godina Brčko distrikta Bosne i Hercegovine uz prisustvo međunarodnih zvaničnika, gostiju iz entitetskih i institucija BiH, predstavnika vjerskih zajednica te predstavnika izvršne, zakonodavne i sudske vlasti, kao i privrednog i kulturnog života Brčko distrikta BiH.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić kazao je da se nada da bi godina koja je pred nama mogla značiti prekretnicu u privrednom razvoju i kreiranju povoljnog ekonomskog ambijenta.

“Također, očekujem da Brčko nastavi putem saradnje s entitetima i institucijama BiH čuvajući svoj položaj i status definisan Arbitražnom odlukom i Ustavom BiH, ali uvažavajući i legitimne interese Republike Srpske i Federacije BiH na ovom području. Zajednička vizija izgradnje i pozicioniranje Brčkog kao privrednog centra, grada sporta i kulture u kojem djeluju kvalitetne obrazovne i zdravstvene ustanove nije nešto što predstavlja daleku budućnost, ali zahtijeva našu maksimalnu posvećenost radu na tim pitanjima. Siguran sam i da je danas veliki teret i odgovornost na nama da, uvažavajući sve te okolnosti i drugačije poglede, napravimo odlučujući iskorak u pravcu izgradnje povjerenja i razumijevanja držeći se onoga što je suština Distrikta, a to je isključivo dijalog, kompromis i uvažavanje drugog i drugačijeg bez pokušaja nametanja vlastitih pogleda i rješenja. Da bismo to i ostvarili potreban nam je zajednički pogled u budućnost bez osvrtanja i gledanja u prošlost, jer samo tako možemo ići naprijed i stvoriti uslove za bolji život i svu djecu Brčko distrikta BiH”, kazao je Milić.

Zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH Anto Domić kazao je da su najsnažniji pečat u izgradnji Distrikta dali OHR i jedanaest supervizora, OSCE i Evropska unija, pet saveza Skupštine Brčko distrikta BiH, sedam gradonačelnika i mnoge druge domaće, međunarodne institucije i pojedinci.

“Imali smo jedan cilj kao i danas, a to je stvoriti trajne i funkcionalne institucije Distrikta uz uvažavanje multietičnosti, multikulturalnosti i multikonfesionalnosti uz privredni razvoj koji će omogućiti dostojan život svakog čovjeka u Distriktu. Naš put je još uvijek u izgradnji i važno je biti svjestan tereta historije koju nosimo, ali i terete koji nam budućnost donosi. Imamo privilegiju da zajedno 8. marta obilježavamo Dan Distrikta i Dan žena i želim napomenuti da bez angažmana žena u kreiranju našeg društva zacrtane ciljeve nikada ne bismo dosegnuli i zbog toga hvala svim ženama koje rade na izgradnji Distrikta”, kazao je Domić.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Esed Kadrić kazao je da unatoč povremenim tenzijama i političkim neslaganjima Brčko distrikt BiH je zajednica suštinske ravnopravnosti svih naroda i građana.

“Masovni odlazak stanovništva nam govori da nije dovoljno i da moramo raditi više kako bi potencijalnim investitorima slali poruke da je Distrikt sredina u kojoj je ulaganje kapitala sigurno. Nesuglasice trebamo rješavati u tišini, a zajedničke uspjehe isticati i učiniti ih brendom prepoznatljivosti našeg Distrikta. Brčko u ovoj i narednih godina biti će grad intenzivnog ulaganja i razvoja i naša politika mora da djeluje motivirajuće kako bi ljudi donosili pozitivne odluke i odluke ostanka u svome gradu i svojoj domovini”, kazao je Kadrić.

Svečanoj akademiji prisustvovao je i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji je u svom obraćanju kazao da je Brčko distrikt BiH u protekle dvije decenije prošao kroz izuzetno značajnu fazu političke i institucionalne.

 “Distrikt je pokazao da možemo probleme rješavati na miran i civiliziran način, pa čak i one stvari koje nisu mogle da se rješe ni tokom mirovnih pregovora u Dejtonu. Moja glavna poruka jeste da čuvate dobre odnose, da se poštujete i uvažavate, jer samo na taj način možete izgraditi ambijent dostojan živopta u kojem nikome neće biti tijesno i u kojem će se svako osjećati komotno”, kazao je Džaferović.

Obilježavanje dvadeset godina Brčko distrikta BiH uveličala je i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović koja je zaželila Distriktu puno sreće i uspjeha i još veću posvećenosti ka ekonomskom napretku.

“RS je uložio određena sredstva u izgradnji Distrikta, područje koje je sastavni dio velikih projekata. Također,  RS je čitav nizi godina bio snabdjevač Distrikta električnom energijom po jeftinijoj cijeni i to je jedna od velih donacija koje je RS dao Distriktu. Želim Distriktu mnogo sreće i uspjeha u budućnosti i da bude posvećen još više ekonomskom napretku”, kazala je Cvijanović.

Na svečanoj akademiji prisustvovao je i premijer Federacije BiH Fadil Novalić koji je kazao da je Distrikt postigao velike rezultate i da ima šansu da bude još bolji.

“Brčko ima još šansi za postizanje boljih mogućnosti i uspjeha, jer Brčko stoji u čvorištu budućih naših poteza i projekata kao što je put Beograd- Sarajevo koji se račva u Brčkom itd.  Čestitam svima Dan Distrikta i Dan žena i podsjećam sve da su najveća garancija budućeg uspjeha Distrikta građani i jedinstveni ljudi”, kazao je Novalić.

Michael Scanlan, supervizor za Brčko distrikt BiH u svom obraćanju kazao je da su zvaničnici Distrikta odgovorili na izazove da preuzmu reformske procese u svoje ruke.

“U posljednjih nekoliko mjeseci organi vlasti su radili bržim tempom kako bi se kvalificirali za UNDP inicijativu za energetsku efikasnost i mogu reći sa zadovoljstvom da su svi vodeći zvaničnici Distrikta odgovorili na izazove da preuzmu reformske procese u svoje ruke i samo  zajedničkim radom možemo napredovati ka ponovnom oživljavanju ove nekada dinamične sredine”, kazao je Scanlan.

Svečanoj akademiji prisustvovao je i Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH koji je u svom obraćanju kazao da je EU posvećena Distriktu i da podržava sve pozitivne promjene koje se dešavaju.

“Samo moje prisustvu danas je jasan znak da je EU zaista posvećena Distriktu. Naša vizija Distrikta je jasna, a to je stabilna i funkcionalna sredina koja će stvarati jednake mogućnosti za sve i mjesto koje će obezbijediti radna mjesta, dobre usluge i rad na poboljšanju kvaliteta života svih građana. EU je ovdje da pomogne Distriktu, ali i BiH da ostvare viziju puta ka EU”, kazao je Sinno. U okviru obilježavanja dvadest godina Brčko distrikta BiH na svečanoj akademiji bio je pripremljen i kulturno-zabavni program.