Državljani Hrvatske, Srbije, ali i Slovenije, posljednjih godina redovno dolaze u kupovinu u BiH. Kupuju sve, od prehrambenih proizvoda do građevinskog materijala i namještaja. Razlog su niže cijene, ali i povrat PDV-a koji, u konačnici, kupcima znači i velike uštede. Međutim, korona je zbog zatvaranja granica znatno uticala na prekogranični šoping, piše Večernji list BiH.

Ipak, građani susjednih država, osobito oni koji žive u pograničnim mjestima, čim se ukazala prilika, pohrlili su u BiH kako bi obavili kupovinu. Od sredine juna, otkako je BiH dopustila ulazak s osobnom iskaznicom i bez samoizolacije, živnule su trgovine i benzinske pumpe u blizini granice.

Imoćani tako vrlo često prelaze granični prijelaz Osoje – Vinjani Gornji i kupuju u Posušju, Dubrovčani preko Ivanjice idu u Trebinje, Vrgorčani u Ljubuški, a Neretvani idu prema Čapljini i Mostaru. Ipak, već godinama najpopularnije destinacije za građane Hrvatske jesu Posavina i Krajina.

– Vidi se značajan pad broja podnesenih zahtjeva u ovoj u odnosu na prošlu godinu, a razlog je pandemija prouzročena koronavirusom. Najveći broj zahtjeva za povrat PDV-a stranim državljanima podnijeli su naši susjedi iz Hrvatske i Srbije – kazao nam je Ratko Kovačević, šef Odjela za odnose s javnošću Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Granice su bile zatvorene više od dva mjeseca zbog sprječavanja širenja koronavirusa. Koliko je stanje lošije, vidi se iz podataka Uprave za neizravno oporezivanje BiH. Naime, stranim državljanima u prvih šest mjeseci ove godine odobren je povrat poreza u iznosu od 4.751.965 KM. Usporedbe radi, u prvih šest mjeseci lani stranim državljanima odobren je povrat poreza u iznosu od 8.780.893 KM, dakle oko četiri miliona maraka više nego u ovoj godini.

U prvih pola godine stranci su podnijeli 104.900 zahtjeva za povrat, a vrijednost kupljene robe iznosila je 32.704.706 KM. U istom razdoblju prošle godine podneseno je 192.459 zahtjeva za povrat PDV-a, a vrijednost kupljene robe iznosila je 60.433.205 KM.

Osim hrane i goriva, hrvatski državljani u BiH kupuju i lijekove. Jedini uvjet je da vrijednost kupljene robe u BiH mora biti veća od 100 KM. Roba se mora iznijeti izvan carinskog područja BiH u roku od tri mjeseca od kupnje, a to je ujedno i rok u kojem se mora izvršiti povrat PDV-a. (BiznisInfo)