Tri sprata hotela “Tuzla” u Tuzli pretvorena su u karantin za 63 studenta koji su 3. aprila došli iz Njemačke, gdje su boravili na ferijalnom radu.

Po naredbi Kriznog štaba FBiH, karantin će trajati 28 dana. Studentima se hrana dostavlja u sobe koje su zaključane, tako da im nije omogućen kontakt s drugim ljudima, što im teško pada.

Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK Dajana Čolić kaže za Fenu da studenti nisu prepušteni sami sebi, kao ni sve druge osobe koje se nalaze u izolaciji.

– Prije dolaska grupe studenata, koji se nalaze u karantinu, za potrebe građana kojima je izrečena mjera kućne izolacije, Krizni štab Ministarstva zdravstva TK donio je odluku da angažuje stručne osobe za psihosocijalnu pomoć. Studentima je proslijeđen mobilni broj telefona na koji mogu tražiti ovu vrstu pomoći, ukoliko im je potrebna, tako da im je na ovaj način omogućena briga o mentalnom zdravlju – kaže ministrica Čolić.

Studenti, koji su se u početku žalili na smještaj i uslove života u sobama, tražili su od nadležnih da ih testiraju i da ih, ako nisu pozitivni, upute u kućnu izolaciju.

– Kada je u pitanju testiranje na Covid – 19, kod jedne studentice se pojavila simptomatologija koja upućuje na eventualnu pojavu oboljenja, tako da je uzorkovana, a rezultate još nismo dobili. Ostali će biti testirani ukoliko se ukaže potreba, na osnovu procjene epidemiološkog rizika – objasnila je predsjednica Kriznog štaba.

Govoreći općenito o testiranju u Tuzlanskom kantonu, istaknula je da su ovih dana dobili veliki broj testova.

– Prethodnih dana radili smo povećan broj testiranja, a u toku prošle sedmice s federalnog nivoa dobili smo donaciju od 4.000 testova. UKC Tuzla je, također, u stalnoj nabavci testova tako da u tom dijelu ne bi trebalo biti problema, barem sudeći po trenutnom stanju. Sa druge strane, donekle je problematična nabavka transportnih podloga i ostalog potrošnog materijala za testiranje, ali se snalazimo, što zahvaljujući pomoći Federacije, što kontaktiranjem dobavljača – zaključila je ministrica Čolić.

RTVTK

A.Osmičić