Nakon što je prekinuta nastava na fakultetima tuzlanskog Univerziteta, studenti su napustili studentske domove i vratili se kućama. Nastavu su pratili online, te čekali razvoj situacije s pandemijom korona virusa. Obzirom da je sada stabilnije stanje, donesena je odluka da se mogu vratiti u studentske domove.

”Novom odlukom Kantonalne uprave civilne zaštite dozvoljava se rad Univerziteta, obavljanje ispita, nadoknada vježbi kao i odbrane završnih radova, tako da je to direktna veza sa Studentskim centrom, obzirom da je Studentski centar organizaciona jedinica Univerziteta i direktno je vezan za nastavne procese i rad samog Univerziteta”, navodi Jusuf Džihanović, direktor Studentskog centra Tuzla.

Period kada studenti nisu bili u domovima, iskorišten je za dezinfekciju prostorija. Treba podsjetiti da je Studentski paviljon 1 bio pretvoren u karantin, a nakon odluke nadležnih organa, ponovo vraćen Centru za prvobitne namjene. Ponovo je izvršena njegova detaljna dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija. Od Zavoda za javno zdravstvo TK dobili su preporuke kojih se trebaju pridržavati dok su studenti u domovima, a posebno se mjera moraju pridržavati u studentskom restoranu.

”Svaki sto bit će jedan student, razmak između, poštujući kvadraturu na broj studenata”, ističe Džihanović.

Prije povratka u studentske domove, studenti su se trebali najaviti upravi Studentskog centra ili referentima za smještaj radi evidentiranja i planiranja broja studenata koji će nastaviti koristiti usluge Studentskog centra.

”Pretpostavljam da se neće svi vratiti, s obzirom da je ovo period kad inače studenti idu svojim kućama, završava se nastava, ljetni semestar”, rekao je Džihanović.

Studenti u domovima mogu ostati do završetka akademske godine. Po iskustvima od ranije, u septembru bi trebao biti objavljen novi konkurs za prijem studenata u domove za narednu akademsku godinu. U Upravi Centra vjeruju da će svi koji su koristili usluge do sada, a nastavljaju obrazovanje, ostati u svojim sobama i domovima. (RTVSlon)

A.Osmičić