OPŠTE INFORMACIJE

Stanje na cestama 11. 03. 2020. u 06 : 15 sati

Zbog niskih temperatura u jutarnjim satima upozoravamo na moguću poledicu u planinskim predjelima, kao i mostovima i prilazima tunelima.

Pažnju skrećemo i na učestale sitnije odrone zemlje ili kamenja na kolovoz.

Savjetujemo opreznu vožnju i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog redovnog servisiranja tunela Oštrik i Vukov Gaj, večeras od 19 sati do 06 sati ujutro za saobraćaj će biti zatvorena dionica autoputa A-1 Butila-Sarajevo sjever (smjer Butila-Sarajevo sjever).

Na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka u mjestu Ugarak, zbog sanacionih radova od 07 do 16 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava (uz 15-minutno propuštanje vozila). Iza 16 sati na ovoj dionici saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Zbog izvođenja minerskih radova danas (11.03.) od 11 do 12 sati doći će do obustave saobraćaja u trajanju od maksimalno 15 minuta na magistralnom putu Sarajevo-Trnovo, kod MHE “Krupac”.

Obustava saobraćaja zbog sanacionih radova na snazi je i na putnom pravcu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad od 09 do 15 sati.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Zbog radova na izgradnji novog graničnog prelaza obustavljen je saobraćaj na graničnom prelazu Deleuša-Vraćenovići.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

UKOLIKO PRIMJETITE DA SE IZA VAS NALAZI KOLONA OD 5 I VIŠE VOZILA SKLONITE SE SA CESTE NA NAJBLIŽE PROŠIRENJE I OMOGUĆITE NORMALNO ODVIJANJE SAOBRAĆAJA. NEMOJTE BITI UZROK NASTANKA SAOBRAĆAJNE NEZGODE, JER “I SPORA VOŽNJA UGROŽAVA ŽIVOTE”.

PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH

Jutros je u Bosni pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost.

Temperature zraka u 07 sati (°C): Sokolac -6; Bjelašnica -5; Drvar -2; Ivan Sedlo, Livno, Tuzla, Zenica 0; Bugojno, Grude, Jajce, Sarajevo, Srebrenica, Stolac 1; Sanski Most, Široki Brijeg 2; Doboj, Prijedor 3; Bihać, Bijeljina, Trebinje, Zvornik 4; Banja Luka, Mostar 5; Gradačac 7; Neum 8; Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 944 hPa, za 2 hPa je viši od normalnog i lagano opada.

Danas će u Bosni i Hercegovini prije podne preovladavati pretežno oblačno vrijeme, uz postepeno razvedravanje poslije podne. Vjetar slab promjenljivog smjera. Dnevna temperatura od 12 do 19 °C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Uz povoljnu biometeorološku prognozu, većina populacije će biti boljeg raspoloženja, a hronični bolesnici i meteoropati također neće imati jačih tegoba. Nakon svježijeg jutra, tokom dana će biti ugodnije, sa porastom temperatura. Preporučljivo je slojevito se odjenuti.

Gradačac:

Vatrogasna služba je u Sarajevskoj ulici oko 7h zabilježila slučaj auta u plamenu. U pitanju je WV Pasat+. Intervenisalo je jedno vozilo i 3 vatrogasca.

Za Policijsku upravu noć je protekla mirno.

Hitna služba je u toku 24 sata imala 102 pacijenta.

Danas će u Gradačcu biti umjereno oblačno sa max temperaturom 18°C.

Brčko:

Za Vatrogasnu službu noć je protekla mirno.

Policijska uprava je zabilježila jedno krivično djelo.

Hitna služba je imala 81 pregled.

U Brčkom je rođena jedna djevojčica a jedna osoba je umrla.